Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

H GlaxoSmithKline επενδύει περαιτέρω στην Ελλάδα


 Σε ενίσχυση των επενδύσεων της στην Ελλάδα, με 2,2 εκατ. ευρώ, προχωρά η GlaxoSmithKline, διευρύνοντας τη συνεργασία της με την Φαμάρ και την παραγωγή των προϊόντων της στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από τον Βρετανό Πρέσβη κ. Τζων Κίττμερ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κου Κωστή Χατζηδάκη, η GSK Consumer Healthcare  (GSK CH) προχώρησε σε μία τετραετή συμφωνία αξίας 2,2 εκατ. € με την φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΜΑΡ για τη συσκευασία τεσσάρων επιπλέον μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της. Η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει και αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της GSK προς την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της παραπάνω συμφωνίας η ΦΑΜΑΡ αναλαμβάνει την υψηλών απαιτήσεων και πολυπλοκότητας διαδικασία συσκευασίας (secondary packaging), εκτός του Panadol που ήδη συσκευάζεται στη χώρα, ακόμη τεσσάρων προϊόντων και συγκεκριμένα των NiQuitin Lozenge, NiQuitin Patch, Breathe Right και Alvedon. Ως αποτέλεσμα η ετήσια παραγωγή μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της GSK Consumer Healthcare στην Ελλάδα, προβλέπεται να φτάσει τα 12,500,000 εκατ. τεμάχια, 98% των οποίων θα εξάγονται σε 32 χώρες παγκοσμίως.  Η συνεργασία αυτή, ενισχύει το εμπορικό ισοζύγιο των ελληνικών εξαγωγών και καθιστά την Ελλάδα Κέντρο Παραγωγής (production Hub) για τις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία 30 θέσεων εργασίας.

Η διεύρυνση της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιριών, συνιστά μία συνέχεια της μακροχρόνιας (επί 41 έτη) συνεργασίας μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακευτικής GlaxoSmithKline και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ. Η έναρξη της παραγωγής αναμένεται περίπου στα τέλη του 2013 μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου και της εύρυθμης λειτουργίας των γραμμών παραγωγής στα εργοστάσια της ΦΑΜΑΡ στον Αυλώνα και στην Ανθούσα.

Μια ακόμη θετική είδηση, μία ένδειξη πως βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, τα πράγματα αλλάζουν χαρακτήρισε την επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας της GlaxoSmithKline στην Ελλάδα και της συνεργασίας της με τη ΦΑΜΑΡ ο υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας, δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανείς, φυσικά, που  να μη γνωρίζει πως βιώνουμε μια μεγάλη κρίση. Και κανείς δεν αμφιβάλλει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπισή της. Μια προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα λάθη του παρελθόντος».

Όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «τους τελευταίους 15 μήνες, προχώρησαν μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, απελευθερώθηκαν αγορές, ενισχύθηκε ο ανταγωνισμός προωθήθηκαν πρωτοβουλίες για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις και είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

«Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως  επενδυτικά νέα σαν και τα σημερινά, επιβεβαιώνουν πως οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο. Ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις και διεθνείς επενδυτές αναγνωρίζουν πλέον τις προοπτικές της χώρας και τις ικανότητες των Ελλήνων.

Και αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα που προκύπτει από τη σημερινή εκδήλωση: η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες για όλους», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο Roger Scarlet Smith Πρόεδρος της GSK Consumer Healthcare, Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής είπε σχετικά: «Στόχος της GSK Consumer Healthcare είναι να αναδειχθεί ως η πρώτη και καλύτερη εταιρεία του κλάδου, με αφοσίωση στην επιστήμη και τις αξίες της. Η Ελλάδα αποτελεί μία πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης και αυτή η επένδυση είναι μία επιβεβαίωση της πίστης μας στις δυνατότητες της αγοράς και τη δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας ειδικότερα. Παράλληλα η επένδυση αυτή έχει τη δυναμική να αναπτύξει την εγχώρια αγορά του φαρμάκου, καθώς και να προσελκύσει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ο Κωνσταντίνος Λιμνίδης Γενικός Διευθυντής GSΚ Consumer Healthcare Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας επεσήμανε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επενδύουμε σε παραγωγή σε ελληνικές μονάδες, καθώς διατηρούμε συνεργασία με την ΦΑΜΑΡ από το 1972. Είμαστε υπερήφανοι που αυτή η συνεργασία θα αναδείξει τη δυναμική και τις δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να αναλάβει μία παραγωγή υψηλών απαιτήσεων και πολυπλοκότητας με πολλαπλές συσκευασίες για τα εξαγόμενα προϊόντα. Για τη GSK Consumer Healthcare, ευελπιστούμε ότι η επένδυση αυτή θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της εφοδιαστικής μας αλυσίδας και, ιδανικά, θα συμβάλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών μας».

Ο Roberto Greco, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSK Ελλάδος, είπε σχετικά: «Η GSK πιστεύει πως η Ελλάδα θα αναδυθεί από τη κρίση με τους κατάλληλους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας. Βλέπουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της υγείας προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε ένα σταθερό, δίκαιο και διαφανές περιβάλλον καθώς και στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας προς όφελος των Ελλήνων ασθενών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΦΑΜΑΡ, Πάνος Μαρινόπουλος είπε σχετικά «Εκτιμώντας την επιτυχημένη πορεία στενής συνεργασίας για περισσότερα από 40 χρόνια και βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει η GSK, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τη μεταξύ μας σχέση όπως φαίνεται και μέσω της νέας συμφωνίας. Επιπλέον, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να μεταφέρουμε νέους όγκους παραγωγής στα εργοστάσιά μας στον Αυλώνα Βοιωτίας και στην Ανθούσα Αττικής, για τους οποίους θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στοχεύουμε στην συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας με την GSK αλλά και σε περεταίρω διεύρυνση αυτής  όπως άλλωστε και στην επίτευξη και άλλων παρόμοιων συμφωνιών που θα συμβάλλουν στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη των Ελληνικών μας εργοστασίων».

Ο Βρετανός Πρέσβης, Τζών Κίττμερ είπε σχετικά «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι μία μεγάλη Βρετανική εταιρία όπως η GSK, αποφάσισε να επεκτείνει περεταίρω την επένδυσή της στην Ελλάδα. Αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική της σημασίας που έχουν οι ξένες επενδύσεις για το μέλλον της Ελλάδας  καθώς και των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα για την βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος».Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: