Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Την Τετάρτη ψηφίζεται η τροπολογία για τα Φάρμακα

Γράφει:  

Σε άδεια έδρανα, αλλά χωρίς να λείπει η ένταση, πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με εξαίρεση την επίμαχη τροπολογία, η οποία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία την Τετάρτη, μετά από αίτημα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για να αναδειχθεί, όπως υποστηρίζεται, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση μιας ρύθμισης που ρίχνει τις τιμές φαρμάκων.
Τη βεβαιότητα ότι η Φαρμακευτική Δαπάνη πέφτει εξέφρασε, πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η τρόικα δεν έχει επισκεφθεί για επανέλεγχο το Υπουργείο Υγείας επειδή η Αριστοτέλους έχει καταφέρει να ελέγξει τη δαπάνη. Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «θα υπάρξουν μειώσεις έως και 40% σε 6 χιλιάδες φάρμακα».
Στο πλαίσιο ενός έντονου διαλόγου μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, ενώ τον Ιούλιο η δαπάνη ήταν 34 εκατομμύρια πάνω από το στόχο, η υπέρβαση έως τον Οκτώβριο είχε πέσει στα 6 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης το 1ο εξάμηνο του έτους ήταν στα 155 εκατ. ευρώ, για αυτό και επιβάλλεται claw-back, ενώ στο 2ο εξάμηνο θα ανέλθει, στη χειρότερη των περιπτώσεων, στα 40 με 50 εκατομμύρια πάνω από το στόχο.
Συνεπώς, όπως ανέφερε ο Υπουργός, φέτος η δαπάνη θα έπρεπε να κλείσει στα 2,371 δισεκ. ευρώ αλλά θα κλείσει, τελικά, στα 2,5 με 2,55 δισεκ., για αυτό και απατείται claw-back. Από αυτά τα 530 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα γενόσημα, το 1,1 δισεκ. στα εκτός πατέντας φάρμακα και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο στα σκευάσματα που διατηρούν την πατέντα τους.
«Μόνο τα γενόσημα είναι στο 20% της δαπάνης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας πως μαζί με τα off patent αντιστοιχούν στο 70% της δαπάνης. «Εκεί θα παρέμβουμε για να εξοικονομήσουμε 600 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας πως η παρέμβαση δεν είναι μόνο στην τιμολόγηση αλλά χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία.
Για καταστροφή της ελληνικής παραγωγής και διάθεσης στους Έλληνες πολίτες σκευασμάτων από το Μπαγκλαντές, έκανε λόγο στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την τροπολογία.
Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να μιλήσει για την «ταμπακιέρα», χαρακτηρίζοντας «παραμύθια» όσα υποστηρίζει ο Υπουργός Υγείας.
Από την πλευρά του ο Υπουργός, απαντώντας στο αίτημα του κ. Κουρουμπλή για οριζόντια μείωση των τιμών και στα on patent φάρμακα, υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν καθώς οδηγηθούμε σε ελλείψεις. Οι εταιρείες θα παγώσουν τη διάθεση των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, ώστε να μην επηρεαστούν από τις μειώσεις οι τιμές τους διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: