Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΗΣ;

  Συνάδελφοι, οι τελευταίες εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Η κυβέρνηση δια του  πιο μνημονιακού  υπουργού   Διαπράττει ΕΓΚΛΗΜΑ κατά του Έλληνα Ασθενούς και  της Ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς ( φαρμακεία, χονδρεμπόριο, βιομηχανία) !

Θέτει σε νέα αμφισβήτηση και Παραπέμπει σε  Υπ. Απόφαση τα περιθώρια κέρδους , φαρμακείων και ΣΥΦΑ, συνδεόμενα με την επίτευξη των στόχων του μνημονίου για 2 δις φαρμακευτική δαπάνη το 2014. Σε Υπ. Αποφ. Πάνε  επίσης  τα λεγόμενα ΦΥΚ κλπ. Και επειδή μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν δεν θέλουμε μειωμένες τιμές στα γενόσημα απαντάμε. Λέμε ΟΧΙ,  σε στατίνη και ομεπραζόλη με 1 ευρώ, κινεζικο-μπαγκλαντο- ουγκάντας προέλευσης. Θα κινδυνεύσουν άνθρωποι και θα είναι ο τελικός θάνατος και των φαρμακείων, υπέρ των διαφόρων αλυσίδων.

Επιπλέον,  σήμερα βγήκε στη δημοσιότητα και το ΦΕΚ για τα συμπληρώματα διατροφής, που τα πάει στα super market! Διαβάστε τα και τα δυο παρακάτω, όπως ξεχωριστά τα είχαμε ετοιμάσει  και δεν χρειάζονται πολλά λόγια.

 Η ηγεσία του ΠΦΣ δείχνει πως είναι  αλλού. Τα είχε λυμένα όλα αυτά, όπως μας είπε στην τελευταία ΓΣ ο πρόεδρος,

Και σήμερα είναι εκκωφαντικά απόντες. Διαβάστε παρακάτω τα θέματα ημερήσιας διάταξης του  ΔΣ ΠΦΣ που συγκάλεσε σήμερα 21/11,  ο πρόεδρος για την Δευτέρα  25 /11/2013. Και μην πει κάποιος ότι  είχαν άγνοια. Άγνοια είναι σίγουρο δεν είχαν,  γιατί το δεξί χέρι του υπουργού Υγείας είναι φαρμακοποιός,  εκλέκτορας του ΠΦΣ και υποψήφιος μαζί τους στον ΦΣΑ.

Στην δε συνάντηση γνωριμίας με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, στις 6/11/13,  δεν τέθηκε θέμα,  γιατί όλα υποτίθεται ήταν εντάξει.

ΑΡΑ ή ΒΑΖΟΥΝ ΑΠΛΑ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ή ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ.

Ο δικός τους καημός είναι, ότι  όπως φαίνεται χάνουν  την πλειοψηφία και τι θα κάνουν  χωρίς να αποφασίζουν μόνοι τους και εν κρυπτώ  για τα ....καυτά θέματα (επαγγελματικό Ταμείο,  databank κλπ). Για αυτό τα συνεχή παραπλανητικά και ανώνυμα σχόλια και ρεπορτάζ φιλικών σαιτ, για νίκη του προεδρείου του ΠΦΣ.

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ,  ΣΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΦΣΑ, ΚΡΗΤΗ, ΗΠΕΙΡΟΣ κλπ

ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΑΡΑ  ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ,  ΝΑ  ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. 

Συνάδελφοι,  εμείς δυστυχώς πολύ πρόσφατα τα είχαμε προβλέψει αυτά και  είχαμε ζητήσει επίμονα να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Εμείς δε θα παίξουμε στο παιχνίδι του δημόσιου ξεκατινιάσματος και ποιός είχε ή έχει περισσότερες κρατικές καρέκλες. Είναι γι άλλους αυτά.

ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΣΗ  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ. ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ. ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ!


 Συνάδελφοι, μπροστά μας  είναι 
1. το ΔΣ της Δευτέρας 25/11,  που εμείς θα θέσουμε θέμα κινητοποίησης του κλάδου, εν όψει της ψηφοφορίας την Τετάρτη στη βουλή.
2. την Δευτέρα 25/11 έχουμε την εκδήλωση- συζήτηση της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ φαρμακοποιών. Έχουμε προσκαλέσει και όλα τα μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ. Εκεί εμείς,  μετά τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων , πάνω στις εισηγήσεις των ομιλητών,  θα συζητήσουμε και για τις τελευταίες εξελίξεις. Για το προσκήνιο και το παρασκήνιο που δεν γράφεται δημόσια.  Να είστε όλοι εκεί ανεξαρτήτως παραταξιακής τοποθέτησης. Η εκδήλωση λόγω κόστους και δικών μας πενιχρών μέσων,  δεν θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Ελπίζουμε να την ανεβάσουμε σε βίντεο.
3. Συνεχίζονται την Κυριακή 24/11 οι Εκλογές στους ΦΣ: Θεσσαλονίκης , Χαλκιδικής Σερρών, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Εύβοιας. 

Συνάδελφοι,
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ  ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ φαρμακοποιών.

Στη Θεσσαλονίκη συνεργαζόμαστε με την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ .

Συνάδελφοι,

ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ   φαρμακοποιών  
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ
  • Περί του Νέου Ν/Σ στα φάρμακα.

- Παρατήρηση 1η) Τίποτα απ ' αυτά που συζητήθηκαν όλο τον Αύγουστο, "επειδή ήθελε την γνώμη ΟΛΩΝ " ο κ Υπουργός,  δεν περιλαμβάνεται στο Ν/Σ !!
- Παρατήρηση 2η) Υπογράφει τον αφελληνισμό του συνόλου της  φαρμακευτικής αγοράς !

ΕΠΙ της ΟΥΣΙΑΣ του Ν/Σ
  •  στην παράγραφο 1 αναφέρονται τα εξής :
«Η μέγιστη τιμή των φαρμάκων αναφοράς υπό καθεστώς προστασίας του πρώτου διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-επαναφέροντας ως Τιμή Αναφοράς των  on  patent , στον μέσο όρο των 3 φθηνότερων χωρών, θα υπάρξουν ΚΑΙ αυξήσεις εισαγομένων προϊόντων πολυεθνικών, σε βάρος του συνόλου της  διατιθέμενης  Δημ. Δαπάνης που περιορίζεται πλέον στα 2δις....
  • στην παράγραφο 2 αναφέρονται τα εξής :
«Οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμακευτικών προϊόντων εφόσον για αυτά υπάρχει γενόσημο που κυκλοφορεί μειώνονται αυτόματα είτε στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει γενόσημο που να κυκλοφορεί στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης..»
"Μετά την λήξη του patent, στο 50% της τελευταίας τιμής ή στο μέσο όρο των 3 φθηνότερων  χωρών, εάν αυτή είναι χαμηλότερη.." συνεπάγεται καταποντισμός τιμών,  πιθανός κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων πολυεθνικών, με 2 αιτιολογίες :
α) υποκατάσταση με δήθεν νέα μεγαλύτερης τιμής και
β) επειδή επηρεάζουν οι ελληνικές τιμές τις τιμές τους σε 19 άλλες χώρες, που έχουν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς, (ανάμεσα σ αυτές key markets όπως Τουρκία,  Βραζιλία, Αργεντινή, Πορτογαλία κλπ....).
Στην παράγραφο 3  αναφέρεται :
Ότι "τα γενόσημα θα έχουν μέγιστη τιμή το 65% της νέας τιμής των off patent ".
Αυτή η διάταξη  προετοιμάζει το έδαφος για ΜΗ ενιαίες τιμές ομοίων γενοσήμων, και  με την πρόβλεψη για έκτακτα Δελτία  Τιμών,  όποτε και εάν καθοριστούν, δίνεται η δυνατότητα να  υποβάλουν  αίτηση εταιρείες με χαμηλότερη τιμή από την ισχύουσα ασφαλιστική(εντός 30 ημερών ). Είναι εμφανέστατη η πρόθεση να  κάνει πλάτες στις πολυεθνικές  γενοσήμων  ( Teva, Actavis,Mylan ή την ινδική Rabaxy ) , αλλά και στις μεγάλες γνωστές πολυεθνικές που μετέφεραν την παραγωγή τους σε χώρες χαμηλού κόστους, για να σβήσουν την ελληνική παραγωγή.
Αυτή η ρύθμιση  στην πράξη έχει και  μια δεύτερη συνέπεια,  κάθε νέο γενόσημο που θα κυκλοφορεί με τιμή μικρότερη  της ασφαλιστικής, αλλάζει προς τα κάτω την ασφαλιστική,  με συνέπεια να επιβαρύνεται η τσέπη του ασθενούς ακόμη  περισσότερο  για την επιλογή άλλου ή ελληνικού γενόσημου , γιατί είναι δεδομένο ότι η αχαλίνωτη μείωση της τιμής των φαρμάκων θα οδηγήσει στην ποιοτική τους υποβάθμιση .
  • στην παράγραφο 5 αναφέρονται τα εξής :
«.. 5. - Οι τιμές εκδίδονται εντός των χρονικών περιθωρίων που ορίζονται στην Κοινοτική Οδηγία περί Διαφάνειας. Πλήρεις αναθεωρήσεις τιμών πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο και ενδιάμεσα γίνονται τιμολογήσεις νέων φαρμάκων. Στην περίπτωση των γενοσήμων φαρμάκων, οι τιμές δημοσιεύονται εντός 30 ημερών από την αίτηση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας και στη συνέχεια εφαρμόζεται η δυναμική τιμολόγηση. Μετά την τιμολόγηση τους νέα γενόσημα φάρμακα εντάσσονται αυτόματα στο θετικό κατάλογο του ν.3816/2010 με φάρμακα που αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στον ΕΟΠΥΥ , εφόσον τα αντίστοιχα φάρμακα αναφοράς είναι ενταγμένα σε αυτόν. ..»
Δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (30 ημερών) θα αρχίσουμε να έχουμε υποκατάσταση των ποιοτικά αξιόλογων Ελληνικών γενοσήμων ή άλλων, με πολύ φθηνότερα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης γενόσημα πολυεθνικών κολοσσών του φαρμάκου. Εάν κάποιος θελήσει να χρησιμοποιήσει αξιόπιστα γενόσημα θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.
  • στην παράγραφο  9  αναφέρεται ότι :
«.9. Τα φάρμακα στον ειδικό κατάλογο του άρθρου 12 του ν.3816/2010 τα οποία έχουν άδεια κυκλοφορίας για νοσοκομειακή μόνον χρήση διατίθενται αποκλειστικά και μόνον από φαρμακεία των νοσοκομείων και από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μόνο σε πολύ ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις και σε κλινικές με λιγότερες από 60 κλίνες. Ειδικότερα για την διακίνηση και χορήγηση των φαρμάκων στον ειδικό κατάλογο του άρθρου 12 του ν.3816/2010 αυτών μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων προσδιορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας ειδικά ποσοστά κέρδους χονδρεμπόρων και φαρμακείων και ειδικά ποσοστά επιστροφών (rebate) για την ένταξή τους στο θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και την πρόσθετη κλιμακούμενη επιστροφή «rebate" ανάλογα με τον συνολικό όγκο πωλήσεων του κάθε τριμήνου, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 22 του ν.4052/2012 και τροποποιούνται με τις ρυθμίσεις του παρόντος. Τα φάρμακα αυτά δεν υπόκεινται σε rebate ή εκπτώσεις φαρμακείου προς τους φορείς κοινωνικής  ασφάλισης. Τα φαρμακευτικά προϊόντα του καταλόγου του άρθρου 12 του ν.3816/2010, εκτός αυτών που προορίζονται μόνον για νοσοκομειακή χρήση, δύνανται να διατίθενται στους ασθενείς και από τα τρία κανάλια διανομής (νοσοκομεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά φαρμακεία). Ειδικότερα η διάθεση των ανωτέρω στα ιδιωτικά φαρμακεία επαφίεται στην δυνατότητα επιλογής των ΚΑΚ, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μητρώο (registry) ασθενών.»
Η κατ' επιλογή διάθεση των φαρμάκων του ν.3816/2010 (νοσοκομειακών φαρμάκων για περιπατητικούς ασθενείς)στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες είναι σκανδαλώδης και οδηγεί στην κατηγοριοποίηση αυτών σε πρώτης και δεύτερης ταχύτητας. ..).   Οποία αυθαιρεσία , οι πολυεθνικές θα επιλέγουν φαρμακεία και αποθήκες  και με ποια κριτήρια ? Θα έχουμε φαρμακεία και  αποθήκες πολλών ταχυτήτων ?  πόσοι θ αντέξουν ? με ποιά διασπορά? σε ποιές περιοχές? Υπάρχουν λόγοι Δημοσίου Συμφέροντος ? και ποια registry,  στην εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου σε πραγματικό χρόνο ,  η ΗΔΙΚΑ γνωρίζει ποιός ιατρός ή Νοσοκομείο έγραψε τι,  σε ποιόν ασθενή,  και  σε ποιό φαρμακείο εκτέλεσε την συνταγή του.....!
- Και όλα αυτά αναθέτοντας σε Υπ. Αποφάσεις και τους όρους και τα  περιθώρια διακίνησής τους.
  • στην παράγραφο  10  αναφέρεται ότι :
«..10.Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να καθορίζονται τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων και των φαρμακοποιών καθώς και τα rebates και οι εκπτώσεις, για την επίτευξη των στόχων της φαρμακευτικής πολιτικής. Επιπρόσθετα σε πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά την συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία, δύναται με απόφαση του Υπουργού Υγείας να καθορίζονται στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ή φαρμάκων με κόστος ημερήσιας θεραπείας κάτω από την τιμή αναφοράς για το σύνολο των ιατρών που συνταγογραφούν ή επί μέρους ιατρικές ειδικότητες και να θεσπίζονται κίνητρα και κυρώσεις στις περιπτώσεις μη επίτευξης των στόχων αυτών.»
 Αφήνει τα περιθώρια με Υπουργικές Αποφάσεις, αυθαίρετα,  με  αδιαφάνεια και χωρίς σταθερούς όρους, να ορίζονται τα ποσοστά κέρδους των  Φαρμακείων και των χονδρεμπόρων, "ανάλογα με την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου ".  Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει η αλυσίδα του φαρμάκου χωρίς ένα σταθερό περιβάλλον και πως μπορεί ο εκάστοτε Υπουργός  να περιορίζει, μέχρι εξαθλίωσης τα περιθώρια κέρδους  αυτών που ΔΕΝ ευθύνονται για την διόγκωση της δαπάνης, ή ΜΗ επίτευξης των στόχων του μνημονίου, δίνοντας ουσιαστικά αύξηση στη Βιομηχανία που ευθύνεται άμεσα (με την  μόχλευση συνταγογραφίας) ή έμμεσα ( με την υποκατάσταση παλαιών φθηνών με δήθεν νέα φάρμακα..).   Οποία αυθαιρεσία , οι πολυεθνικές θα επιλέγουν φαρμακεία και αποθήκες  και με ποια κριτήρια ?....φαρμακεία και  αποθήκες πολλών ταχυτήτων ?  πόσοι θ αντέξουν ?  με ποιά διασπορά?  σε ποιές περιοχές?  υπάρχουν λόγοι Δημοσίου Συμφέροντος ? και ποια registry,  στην εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης...όπου σε πραγματικό χρόνο , η ΗΔΙΚΑ γνωρίζει ποιός ιατρός ή Νοσοκομείο έγραψε τι, σε ποιόν ασθενή, και σε ποιό φαρμακείο εκτέλεσε την συνταγή του.....!
- και όλα αυτά αναθέτοντας σε Υπ. Αποφάσεις κ αι τους όρους και τα περιθώρια διακίνησής τους...
ΟΧΙ κύριε Υπουργέ !!  Διαπράττετε  ΕΓΚΛΗΜΑ κατά του Έλληνα Ασθενούς και  της Ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς ( φαρμακεία, χονδρεμπόριο, βιομηχανία) !
Ως άλλοι «γερμανοτσολιάδες» θέλετε να επιβάλλετε στην Ελληνική αγορά εταιρείες ξένων συμφερόντων, οι οποίες με δούρειο ίππο τις μειωμένες τιμές και αφού  εξοντώσουν την εγχώρια παραγωγή ,  θα επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στην αγορά του φαρμάκου. Και όλα αυτά σε βάρος του Έλληνα ασθενή.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ εμπλεκομένους ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με αυτές τις ρυθμίσεις !
Ο ΠΦΣ και οι Τοπικοί ΦΣ να ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ την ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ !!
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Nεα   Μεγάλη Νίκη του προεδρείου ΠΦΣ !!....

Σύμφωνα με το αρθ. 6 της ΓΠ/οικ.103499 (ΦΕΚ 2855/11-11-2013):«Η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα.Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως. Η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές των παρασκευαστών ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης και έκθεσης των προϊόντων σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής, τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Η τοποθέτηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, με ευκρινή σήμανση "Συμπληρώματα διατροφής", όπως και με την προειδοποίηση υπό μορφή πινακίδας, τουλάχιστον 15 Χ 25 εκατ., του άρθρου 2 σημείο (ζ), η οποία θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε κεντρικό και ευδιάκριτο σημείο της προθήκης».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η απόφαση να διακινούνται τα συμπληρώματα διατροφής και από άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων ήταν ειλημμένη από την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό. Μέλη της ηγεσίας του ΠΦΣ, είχαν συναντηθεί με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κάποια από τα προϊόντα αυτά (λιποδιαλυτές βιταμίνες, βιταμίνες και μέταλλα πάνω από συγκεκριμένη περιεκτικότητα) θα εξακολουθούσαν να διακινούνται και να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία. Πηγές αναφέρουν ότι τα μέλη της ηγεσίας του ΠΦΣ είχαν συνάντηση με την Α' αντιπρόεδρο του ΕΟΦ και είχαν έρθει σε συμφωνία σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που θα παρέμεναν προς πώληση αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη μεταξύ της ημερομηνίας συμφωνίας και της ημερομηνίας δημοσίευσης του ΦΕΚ 2855/11-11-2013.Τα πιθανότερα σενάρια είναι:
1. Το υπουργείο και η Α' αντιπρόεδρος του ΕΟΦ αγνόησαν το προεδρείο  (λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά την περίοδο που ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε το συγκεκριμένο ΦΕΚ ο ΕΟΦ δεν είχε διοικητικό συμβούλιο και η θέση της Α' αντιπροέδρου του ΕΟΦ ήταν και εξακολουθεί να είναι υπό κρίση)
2. Στο προεδρείο του ΠΦΣ ασχολούνται με τη συλλογή ψήφων και λίγο τους ενδιαφέρει ποια ύλη θα παραμείνει προς πώληση αποκλειστικά από το φαρμακείο.


Πρόσκληση   σε συζήτηση
    Συνάδελφοι,  εν μέσω κραυγών , κενών συνθημάτων και εκατέρωθεν καταγγελιών,  η  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ   φαρμακοποιών  επιλέγει τον διάλογο και την συζήτηση.

   Σας προσκαλούμε σε εκδήλωση  -  συζήτηση με θέμα :

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις    -Ασφαλιστικό και  Συνταξιοδοτικό  Σύστημα
                                                           
                                                                  Ομιλητές:

- ΣΤΑΘΑΚΗΣ Γιώργος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας Πανεπιστημίου Κρήτης -βουλευτής: Βιωσιμότητα και ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνθήκες κρίσης

- ΡΩΜΑΝΙΑΣ Γιώργος, ειδικός στο Ασφαλιστικό: Παρόν και μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης- ΤΣΑΥ

-ΜΑΡΙΝΟΣ Λευτέρης,  φαρμακοποιός - μελετητής: Η κρίση των φαρμακείων στην Ευρώπη- τρόποι αντιμετώπισης

                                                      ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ  ΔΙΑΛΟΓΟΣ

        ΔΕΥΤΕΡΑ   25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   7.00 μ.μ   -  ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΦΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 134   ΑΘΗΝΑ
                                                                            (ΜΕΤΡΟ: ΣΤΑΣΗ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
                                                                                       

                                  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ   φαρμακοποιών
για την  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ  ΓIΩΡΓΟΣ
ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ  ΗΛΙΑΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: