Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ

Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ.
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ.Κυριάκο Θεοδοσιάδη,  καθώς και μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι:

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ, όπως δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δημιούργησε ανησυχίες σε όλον το φαρμακευτικό κόσμο και για αυτό ζητήσαμε να δούμε τον Υπουργό Υγείας, διότι τα ζητήματα που θέτει ο ΟΟΣΑ με την έκθεση-πρότασή του, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, επειδή είναι προφανές ότι η δημόσια υγεία και η διάθεση των φαρμάκων δε μπορεί να γίνεται από τα χέρια του μπακάλη. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι φάρμακα. Είναι εξίσου επικίνδυνα όπως όλα τα φάρμακα και δε μπορούν να διατίθενται από οποιονδήποτε μπακάλη. Ο φαρμακοποιός σε όλο τον πλανήτη είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διάθεση των φαρμάκων.
Επιπλέον, δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας και καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε ο Υπουργός Ανάπτυξης να μην έχει καμία ανάμειξη και καμία σχέση σε θέματα υγείας και φαρμάκων. Το φάρμακο υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας με το οποίο συζητάμε, βρίσκουμε λύσεις αλλά η συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης τον τελευταίο χρόνο δημιουργεί μόνο προβλήματα και στη δημόσια υγεία και στη λειτουργία των φαρμακείων. Η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει την τακτική της και να διαχωρίσει τις αρμοδιότητες του κάθε Υπουργείου».
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Εδέχθην επείγον αίτημα συναντήσεως με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου και φυσικά το έκανα αποδεκτό, γιατί το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό. Αντιλαμβάνομαι ότι η χθεσινή ανακοίνωση της εκθέσεως του ΟΟΣΑ δημιούργησε ανησυχίες. Η Κυβέρνηση είναι ενιαία αλλά οι τελικές αποφάσεις για τα θέματα των φαρμακείων φυσικά λαμβάνονται με κύριο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας από το Υπουργείο Υγείας. Σε κάθε λοιπόν περίπτωση, δε χρειάζεται να υπάρχουν υπερβολικές ανησυχίες. Ο διάλογος με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών πάντα συνεχίζεται. Εκπλήξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, ούτε αιφνιδιασμοί. Τoφάρμακo, όπως έχω πει από το καλοκαίρι, πρέπει να δίνεται από το κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να προστατεύει τον πολίτη από παρενέργειες. Ό,τι δεν είναι φάρμακο, μπορούμε να το συζητήσουμε. Τα φάρμακα πρέπει να έχουν προστασία».
ΔημοσιογράφοςΑπό 1η Ιανουαρίου κάποια φάρμακα, μη συνταγογραφούμενα, θα πωλούνται σε άλλους χώρους, σωστά;
«Έχουμε καταλήξει και έχουμε εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση πριν από την έκθεση του ΟΟΣΑ ούτως ή άλλως. Νομίζω ότι αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε μετά από μακρόχρονο διάλογο το καλοκαίρι και με τους φαρμακοποιούς και με άλλους κλάδους. Πάντως γνώμονας πάντα είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αλλά με προστασία της δημόσιας υγείας».
Δημοσιογράφος: Για το θέμα του ΕΟΠΥΥ τώρα. Σήμερα αναφέρατε ότι υπάρχει ένα Plan B αν δεν σταματήσουν την απεργία;
«Ας μείνουμε στο Plan A. Το γραφείο μου είναι ανοιχτό και καλώ τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και των υπολοίπων εργαζομένων να έρθουν στο γραφείο μου -και αύριο και μεθαύριο και την Κυριακή και όποτε θέλουν- να συζητήσουμε ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών. Τους καλώ να σταματήσουν την απεργία. Είμαι πρόθυμος να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της μεταρρυθμίσεως. Φυσικά η μεταρρύθμιση θα γίνει, η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει αλλά ανθρώπινα και πολιτισμένα μπορούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες.
Αυτό που είπα το πρωί και το ξαναλέω, είναι ότι, αν παρά τις δικές μου εκκλήσεις για διάλογο, κάποιοι εκτιμούν ότι έχει έρθει η ώρα να εκβιάσουν την Κυβέρνηση, το κράτος και τον υπουργό, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει και το κράτος, η Κυβέρνηση και ο υπουργός να αντιδράσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: