Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Σκληρή επίθεση Κουρουμπλή σε Γεωργιάδη για τις τιμές των φαρμάκων

  Του Δημητρη Καραγιώργου
Στα ύψη έφτασε τη Δευτέρα η αντιπαράθεση του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για την Υγεία.
Ο κ. Κουρουμπλής άφησε αιχμές ότι ο κ. Γεωργιάδης εξυπηρετεί συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου, ενώ ο υπουργός απείλησε με προσφυγή στη δικαιοσύνη.


Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, επικαλούμενος εργασιακό κώλυμα.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι με την άφιξή του στο υπουργείο Υγείας αύξησε τις τιμές 265 φαρμάκων κατά 100 έως 150 εκατομμύρια ευρώ.

Κέρδισαν

Από αυτά - είπε - το 25% θα το πλήρωνε ο ασφαλισμένος και τα υπόλοιπα ο ΕΟΠΥΥ. Σ' αυτήν όμως την περίπτωση, θα αυξανόταν το claw back των εταιρειών.
Και για να μην πληρώσουν οι εταιρείες, αυξήσατε την συμμετοχή του ασφαλισμένου.
'Ποιός κέρδισε κύριε Γεωργιάδη;', ρώτησε.
Αναφέρθηκε, δε, σε συγκεκριμένο σκεύασμα, λέγοντας ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία το παρέλαβε με τιμή 4,95 ευρώ και σήμερα διατίθεται με 10 ευρώ.
Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι 'αφού χάσαμε λεφτά, γιατί η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε 35 εκατομμύρια τον επόμενο μήνα';
Χαρακτήρισε, δε, τον κ. Κουρουμπλή 'κοινό συκοφάντη'.

Πολιτική

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ουδεμία ανάμειξη έχει στην τιμολόγηση των φαρμάκων.
Αυτή την κάνει μία επιτροπή, η οποία εξετάζει τις ενστάσεις των εταιρειών σχετικά με το αν η προηγούμενη τιμολόγηση ήταν σωστή ή όχι.
Ο κ. Κουρουμπλής ανέβασε περισσότερο τους τόνους, λέγοντας ότι με την άφιξη του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο, δόθηκαν τιμές σε 150 πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία έπρεπε πρώτα να περάσουν από έλεγχο αξιολόγησης της καινοτομίας:
Με βάση αυτά τα φάρμακα βολεύτηκαν όλοι αυτοί οι φίλοι σας των πολυεθνικών', είπε, για να του απαντήσει ο υπουργός Υγείας:
'Υπήρχαν δεκάδες αιτήματα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να μπουν καινούργια φάρμακα. Εκκρεμούσαν δύο χρόνια και τα χρειάζονται ασθενείς μας. Δεν έχετε το ηθικό ανάστημα να μου κάνετε ερώτηση μ' αυτό το ύφος'.
iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: