Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Διεκδικούμε θεσμικά μέτρα. Είναι θέμα στρατηγικής σημασίας.


Μιλώντας με πολλούς συναδέλφους αυτές τις μέρες διαπιστώνω το αίσθημα απογοήτευσης που υπάρχει στο κλάδο και το αίσθημα ανασφάλειας που έχει καλλιεργηθεί εντέχνως. Χαρακτηριστικά αναφέρω τα λόγια συναδέλφου. "Αισθάνθηκα προδομένος τη στιγμή που συνδικαλιστής μας μεταπηδά σε κυβερνητική θέση, τη στιγμή που δίνουμε μάχες ως κλάδος να περισώσουμε ότι είναι δυνατό. Φοβάμαι ότι μετά τις εκλογές έρχονται τα χειρότερα και επανάληψη των όσων συνέβησαν έως σήμερα."

Για μένα προσωπικά ως φαρμακοποιός του πάγκου θεωρώ ότι το φαρμακείο πρέπει να αναζητήσει πλέον και άλλες πηγές εσόδων πέραν του φαρμάκου. Και πως θα γίνει αυτό. Θα έπρεπε να παρθούν κάποια μέτρα, θεσμικά, που δε θα επηρέαζαν τη φαρμακευτική δαπάνη και δε θα κόστιζαν σχεδόν τίποτα στο κράτος. Είναι τα ισοδύναμα που δυστυχώς δε διεκδίκησε η απελθούσα διοίκηση διότι δεν έχει τη ανάλογη φιλοσοφία. 
-Συγκεκριμένα αναφέρω υπερωριακή αμοιβή. 1 ευρώ ανά επίσκεψη κατά τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες. Ισχύει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Κάποιοι συνάδελφοι μου λένε ότι και να γίνει δε θα το παίρνουμε. Τους απαντώ 3 η ώρα το βράδυ σε ξυπνάνε για γάλα. Εσύ μη το παίρνεις εγώ θα το πάρω. 20 βραδινές επισκέψεις είναι 20 ευρώ. Τα έχουμε ανάγκη.
-Αναγνώριση υπηρεσιών φαρμακείου με δυνατότητα κοστολόγησης. Μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης και άλλων προληπτικών εξετάσεων, εποχιακός εμβολιασμός, ενέσεις κ.α. 
Σήμερα επειδή το κάνουμε παρανόμως αναγκαζόμαστε να μη ζητάμε αμοιβή. Αν όμως θεσμοθετηθούν πιστέψτεμαι ότι θα αρχίσει η κοστολόγηση. 
-Αναγνώριση του εργαστηρίου του φαρμακείου ως μονάδα παραγωγής καλλυντικών μικρής κλίμακας. Σήμερα το φαρμακείο έχει τη δυνατότητα να φτιάχνει γαλινικά σκευάσματα μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής. Αν δοθεί η δυνατότητα νομίμως να μπορούμε να παράγουμε δικά μας προϊόντα ετικετοποιώντας τα και τοποθετώντας τα στο ράφι θα μπορούσαμε να δουλεύουμε με μεγαλύτερο κέρδος. 
-Κίνητρα για δημιουργία συστεγάσεων και δικτύων. Δε χρειάζεται να πω πολλά. Η ισχύς εν τη ενώση. Πολλοί γνωρίζεται ότι στηρίζω τέτοιες προσπάθειες και έχω κατηγορηθεί γι αυτό. (Ανήκουστο κι όμως συνέβη !!!) Η δυνατότητα ενός δικτύου να μπορεί να παίρνει μεγαλύτερες εκπτώσεις από τις εταιρίες είναι κάτι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. 
- Αύξηση της επαγγελματικής ύλης. Το να χάνουμε επαγγελματική ύλη χωρίς κάποιο αντιστάθμισμα είναι απαράδεκτο. Αν θέλουν κάποιοι τη φιλελευθεροποίηση θα πρέπει να γίνει προς όλες τις πλευρές. Και εξηγώ. Το να γεμίζουμε με 10 διαφορετικές ενυδατικές κρέμες το φαρμακείο μας δε μας επιφέρει κάποιο επιπλέον κέρδος. Το να έχουμε όμως 10 διαφορετικά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τρόφιμα ( βιολογικά, χυμούς εμπλουτισμένους με βιταμίνες, κράνμπερρυ, τρόφιμα για μείωση της χοληστερίνης κ.α) αυξάνει το κοινό, το πελατολόγιο και την επισκεψημότητα. 


Έλεγε ο Νικήτα Χρουστσώφ στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, όταν τον ρωτούσαν ποιο όπλο θεωρείται στρατηγικής σημασίας. ‘’Ακόμα και ένα εργοστάσιο κατασκευής κουμπιών είναι στρατηγικής σημασίας. Τι να σου κάνει ένας πάνοπλος στρατιώτης όταν δεν έχει κουμπί το παντελόνι του και του πέφτει;». 

Δυστυχώς όμως η παράταξη που τόσα χρόνια διοικεί το κλάδο αντί να βάζει στη φαρέτρα του κλάδου θεσμικά ζητήματα, να φτιάχνει έστω κουμπιά ανοίγει κουμπότρυπες. 
Σας ζητώ να στηρίξετε τη Κίνηση Νέων και Ενωμένων Φαρμακοποιών Συμμαχία για τη Θεσσαλονίκη. Σας ζητώ να αλλάξουμε συνδικαλιστική νοοτροπία.

Χρήστος Ξανθόπουλος 
Φαρμακοποιός 
Μετ. στο τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ
Υποψήφιος της ΚΙΝΕΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια: