Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Πώς θα γίνει 'αγοραστής' ο ΕΟΠΥΥ εάν δεν μπορεί να πληρώνει;


Του Δημήτρη Καραγιώργου
Σοβαρές ενστάσεις για το εάν μπορεί ο νέος ΕΟΠΥΥ να λειτουργήσει ως 'αγοραστής', όπως επαγγέλλεται το υπουργείο Υγείας, εκφράζει ο καθηγητής Οικονομικών κ. Δημήτρης Νιάκας (φωτό).


Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή των υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ίσως να φαίνεται ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, καθώς θα έχουν το δικαίωμα της επιλογής στην χρήση των κάθε φορά αναγκαίων υπηρεσιών τους.
Για να έχει κάποιος το δικαίωμα της επιλογής εξυπακούεται ότι έχει στη διάθεσή του τα μέσα (τους πόρους) για να το κάνει.
Επιλέγω σημαίνει ότι δύναμαι, είμαι σε θέση οικονομική να αποζημιώσω, τονίζει ο κ. Νιάκας, για να εξηγήσει:
Αν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν που και πως θα νοσηλευτούν ή που θα προσφύγουν για ιατρικές υπηρεσίες, αυτό προϋποθέτει ότι ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής των υπηρεσιών αποζημιώνει τους προμηθευτές του.
Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει να αποζημιώνει:
  • Τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια και να ελέγχει με τις υπηρεσίες του τα νοσοκομεία για να μη τον υπερ - χρεώνουν.
  • Τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα δημιουργήσει το δημόσιο με τη μεταφορά των γιατρών και πολυϊατρείων στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
  • Τις υπηρεσίες των συμβεβλημένων ιδιωτικών εργαστηρίων για την παροχή εξετάσεων βιοϊατρικής τεχνολογίας.
  • Τις υπηρεσίες των επαγγελματιών γιατρών που συμβάλλονται μαζί του και δέχονται το πλαφόν των 400 επισκέψεων ανά μήνα.
  • Τους φαρμακοποιούς που φροντίζουν για την διανομή των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Ο καθηγητής αναρωτιέται εάν είναι σε θέση ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει όλους τους παραπάνω προμηθευτές του και να αγοράζει υπηρεσίες Υγείας, ως σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας και η τρέχουσα κυβερνητική πολιτική.
Έχει πράγματι τους πόρους για να το κάνει;

Προϋπολογισμός

Για να διαπιστωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να καλύψει τις δαπάνες που πρόκειται να δημιουργήσει το 2014, ας ρίξει κανείς μια ματιά στα δεδομένα, δηλαδή τα στοιχεία του προϋπολογισμού του.
Όταν για παράδειγμα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2011, έτος περιορισμού των εξόδων και μνημονικής υποχρέωσης τα έξοδα των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης (σημερινού ΕΟΠΥΥ), ανήλθαν σε 7,9 δισ. ευρώ, είναι δυνατό το έτος 2014 να ξοδέψει ο ΕΟΠΥΥ 4,4 δισ. για να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του;
Με αυτό το πενιχρό ποσό ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει όλους τους παραπάνω προμηθευτές και θα τους αποζημιώνει, παίζοντας τον ρόλο δήθεν του αγοραστή των υπηρεσιών υγείας;
Φυσικά κάποιους από τους προμηθευτές του θα τους αποζημιώνει.
Αυτοί, με rebate (υποχρεωτική έκπτωση) ή χωρίς με clawback (υποχρεωτική επιστροφή) ή χωρίς, θα είναι οι προμηθευτές του ιδιωτικού τομέα.
Αυτό σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας (νοσοκομεία και νέα δομή της ΠΦΥ) δεν θα μπορούν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ από τον υποτιθέμενο αγοραστή των υπηρεσιών υγείας.

Χρέη

Ήδη, ο ΕΟΠΥΥ έχει συσσωρευμένα χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία που ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ.
Τούτο σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε αγοραστή των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα γιατί οι πόροι του δεν του επιτρέπουν να αποζημιώνει τις δημόσιες δομές.
Οι δημόσιες δομές δεν πρόκειται να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ (λόγω έλλειψης πόρων) και θα είναι υποχρεωμένες να αρκούνται στην χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού και μόνο.
Αυτό θα σημάνει την παραπέρα υποβάθμισή τους, καθώς θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο (τον αντιμετωπίζουν ήδη) της έλλειψης των αναγκαίων υλικών και προμηθειών με αποτέλεσμα την φυσιολογική συρρίκνωσή τους.
Ο κ. Νιάκας εκτιμά ότι οι κυβερνώντες, με την προτροπή της τρόικας εγκαθιδρύουν ένα σύστημα δύο ταχυτήτων.
Ένα δημόσιο σύστημα για τους φτωχούς και ένα ιδιωτικό που θα το χρησιμοποιούν οι έχοντες.
Οι τελευταίοι χρησιμοποιώντας τις 'αγοραστικές δυνατότητες του ΕΟΠΥΥ' θα συνεισφέρουν και με ίδιους πόρους με το εισόδημά τους ή την αγορά νέων πακέτων ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας, τα οποία ήδη διαφημίζονται για να καλύψουν το κενό.
iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: