Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

«ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ...»

 Σήμερα μας γνωστοποιήθηκε η εγκύκλιος του ΕΟΦ (αρ.πρ. 89970 ημ. 12/11/13) σχετικά με την "τροποποίηση της νομοθεσίας περί Συμπληρωμάτων Διατροφής [ΚΥΑ ΓΠ/οικ.103499 (1) ΦΕΚ 2855 Β' 11.11.13].

Στο άρθρο 3 αναφέρεται όλη η διαδικασία διάθεσης των συμπληρωμάτων διατροφής:

" Τα συμπληρώματα διατροφης πλεον μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείου, από καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα.

Η τοποθέτηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σε ειδικό χώρο, με ευκρινή σήμανση "Συμπληρώματα διατροφής", καθώς και με την προειδοποίηση (υπό μορφή πινακίδας, τουλαχιστον 15χ25)

"

Το προϊόν αυτό δε προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας".

Διεκρινίζεται ότι ως ιδιαίτερος χώρος νοείται διακριτικό; χώρος σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα, κατά τα συνηθιζόμενα για ιδιαίτερες κατηγορίες προϊόντων, που μπορεί να γίνει με χρήση ξεχωριστής προθήκης, stand,κ.λ.π. και ΟΧΙ ξεχωριστού δωματίου.

Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως."

Παρατηρήσεις:
1) Δεν παραχωρούνται στα super markets μόνο οι ... light βιταμίνες όπως μας παραμύθιαζαν στην Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. αλλά όλα τα συμπληρώματα διατροφής.
2) Στην ειδική πινακίδα αναφέρονται μόνο οι ιατροί ως υπεύθυνοι, ενώ οι φαρμακοποιοί απουσιάζουν παντελώς.
3) Μπορούν να τοποθετούνται σε ... stands δίπλα από .... σαλάμια, ποτά, χαρτιά υγείας κ.λ.π. είδη πολυκαταστημάτων.
4) Επιτρέπεται η εξ αποστάσεως πώληση των προϊόντων αυτών και από τα super markets...
5) Τυποποιημένα τρόφιμα πωλούν και οι ... φούρνοι και τα ... περίπτερα... και τα ... βενζινάδικα!!!

Ερώτηση:
Οι σύμβουλοι του Υπουργού και οι πέριξ αυτών γνωστοί (συνάδελφοί μας γαρ...) που ήταν; Γιατί κάποιος από αυτούς, όψιμος αγωνιστής ... σήμερα σκέφθηκε με δηλώσεις του να κάνει αντιπολίτευση στον ... εαυτόν του!!! Αλλά είναι αργά γι’ αυτόν. Ελπιζω να μην είναι αργά για όλους με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα...

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: