Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Στο μικροσκόπιο της τρόικας τα φαρμακεία

  Νέο «ψαλίδι» στο ποσοστό κέρδους αλλά και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, φέρνει το 2014 για τους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Υγείας, τα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν τεθεί ξανά στο «μικροσκόπιο» της Τρόικας, η οποία εκτιμά ότι ο αριθμός των φαρμακείων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από αυτόν που θα έπρεπε να έχει η χώρα. Υποστηρίζει δε ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο και ασκεί πιέσεις στην Κυβέρνηση για την λήψη μέτρων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η τρόικα περιλαμβάνονται: μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων. Ταυτόχρονα η τρόικα ζητά την απελευθέρωση της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείου (π.χ. στα σούπερ μάρκετ) και κυρίως απελευθέρωση της τιμής τους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας -προς το παρόν τουλάχιστον- εμφανίζεται αποφασισμένο να τηρήσει μία σκληρή στάση έναντι των πιέσεων των δανειστών ενώ οι φαρμακοποιοί θα εξετάσουν -πιθανότατα κι εντός της επόμενης εβδομάδας- το ενδεχόμενο έναρξης κινητοποιήσεων.
Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι εντός Ιανουαρίου κάποια ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IMS Hellas, ο συνολικός τζίρος της αγοράς Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) αγγίζει τα 380 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν τεθεί εκτός λίστας καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής.  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τα πρώτα 100 ΜΗΣΥΦΑ που κατανάλωσαν οι Έλληνες το περασμένο έτος, συνολικά διατέθηκαν περίπου 19 εκατ. κουτιά φαρμάκων. Μόνο για τα 20 πρώτα σκευάσματα οι πωλήσεις έφτασαν  τα 37 εκατ. ευρώ.

healthview.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: