Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Έκτακτο ΦΕΚ 3117 : Απαγόρευση στο φαρμακοποιό να χορηγεί πρωτότυπο !!! Γυρνάμε ξανά στην εμπορική εμμέσως.

 Διάβασα το ΦΕΚ 3117 τεύχος Β αναφορικά μα τον νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.
Διαβάστε το άρθρο 8, παράγραφος 6 ...
Προσέξτε για την επιλογή του γενόσημου από τον συνταγογράφοντα ιατρό και για την απαγόρευση της αντικατάστασης γενοσήμου με πρωτότυπο ακόμα και αν ο ασφαλισμένος θέλει να πληρώσει την διαφορά!!!

Και ερωτώ: 

Η αντικατάσταση του γενοσήμου με πρωτότυπο επιβαρύνει το σύστημα;
Με ποιό δικαίωμα στερείται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να πάρει για τον εαυτόν του το πρωτότυπο όταν αυτό επιβαρύνει ΜΟΝΟ την τσέπη του;
Δεν γνωρίζουν ότι το φάρμακο λειτουργεί και ψυχολογικά και ειδικά σε κάποιες ηλικίες αυτό δεν μπορεί να παραληφθεί;
Ποιανού τα χατήρια κάνει εν προκειμένω η Κυβέρνηση;
Τωρα που η επιλογή των γενοσήμων (με εμπορική ονομασία;) θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνη του ιατρικού κόσμου ... τα γενόσημα είναι αποτελεσματικά;

Ιδου το επίμαχο άρθρο:


"..........Η ΗΔΙΚΑ θα αναπροσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να μην δύναται ο ιατρός να υπερβεί το θεσπισμένο όριο. Επίσης η ΗΔΙΚΑ οφείλει να προσαρμόσει το σύστημα ώστε ο ιατρός να δύναται να υποδείξει τις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί γενόσημο φάρμακο.
Εφόσον ο ιατρός υποδείξει γενόσημο φάρμακο κατά την συνταγογράφηση δεν επιτρέπεται η χορήγηση μη γενοσήμου από το φαρμακείο. 
Ο στόχος συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά μέσο όρο πρέπει να τεθεί στο 60%. Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να ορίσει μπόνους και κίνητρα για τους γιατρούς που συμμορφώνονται με τον άνω στόχο."

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στους ιατρους δινεται αναφορα καθε μηνα με στατιστικα που περιλαμβανουν μηνιαιο κοστος συνταγογραφουμενων , μεσος ορος της ειδικοτητας καθως και συγκριση ποσοστιαια . Επισης χρηση γενοσημων στην συνταγογραφηση . Σε αυτο το σημειο δεν γινεται διακριση εαν ο ιατρος η ο φαρμακοποιος η ο ασθενης επελεξε να χορηγηθει το πρωτοτυπο η το γενοσημο . Το επομενο διαστημα θα εχει οικονομικη επιπτωση στον φαρμακοποιο και πιθανα και στον ιατρο η χρηση του πρωτοτυπου (για τον ασθενη υπαρχει η επιβαρυνση της διαφορας ). Για εμας τους φαρμακοποιους η πληρωμη του " rebate " η η απαλλαγη, εφοσον η χρηση των γενοσημων στοχοποιειται με ποσοστο επι του συνολου των φαρμακων που χορηγουνται ανα φαρμακειο . Ετσι το συστημα της ηλεκτρονικης συνταγογραφησης δεν καταγραφει ποιος επιλεγει την χρηση πρωτοτυπου η γενοσημου ετσι ωστε με την χρηση οικονομικων κινητρων να ωθει στην χρηση γενοσημων ολους ( ιατρο - φαρμακοποιο - ασθενη ) "Επίσης η Η∆ΙΚΑ οφείλει
να προσαρµόσει το σύστηµα ώστε ο ιατρός να δύναται να υποδείξει τις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί γενόσηµο φάρµακο. Εφόσον ο ιατρός υποδείξει γενό−σηµο φάρµακο κατά την συνταγογράφηση δεν επιτρέ−πεται η χορήγηση µη γενοσήµου από το φαρµακείο. Ο
στόχος συνταγογράφησης γενοσήµων φαρµάκων κατά
µέσο όρο πρέπει να τεθεί στο 60%. Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να ορίσει µπόνους και κίνητρα για τους γιατρούς που συµµορφώνονται µε τον άνω στόχο"
.Με το αρθρο στον νομο ξεκαθαρα ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ουτε στον ιατρο ουτε στον φαρμακοποιο . Ετσι ειναι φανερο ποιοι επωφελουνται .... Ευτυχως που υπαρχουν εντιμοι αλλα και με γρηγορα αντανακλαστικα εκπροσωποι μας .