Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Μύθος οι μειώσεις τιμών στα βρεφικά γάλατα από τα σούπερ μάρκετ - Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης (παραδείγματα)

 
 Στο ΒΗΜΑ διαβάσαμε χθες για τα ΜΥΣΥΦΑ, τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας (Χούλης - Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κρεμαστινός - ιατρός, πρ.Υπουργός Υγείας, Λιντζέρης - ιατρός, ΕΟΦ) υπέρ της αποκλειστικής διάθεσης από τα φαρμακεία, ενώ από πλευράς φαρμακοποιών ζητήθηκε η άποψη του αντιπρόεδρου του ΦΣΑ, Γιάννη Δαγρέ ο οποίος τόνισε πως «το υπουργείο Ανάπτυξης αποσιωπά απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναφέρει ρητά ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να απολαμβάνει επαγγελματική ανεξαρτησία. Κάνει παραδεκτό ότι αν εργαζόταν ως μισθωτός αυτό θα περιόριζε την ικανότητά του να αντιταχθεί στις εντολές του εργοδότη του, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει».

Στη συνέχεια το άρθρο κάνει αναφορά στα βρεφικά γάλατα και φέρνει παραδείγματα και συγκρίσεις τιμών μεταξύ σούπερ μάρκετ και φαρμακείων. Διαβάστε τι αναφέρει συγκεκριμένα το ΒΗΜΑ:


Ηταν Δεκέμβριος του 2011 όταν οι τότε υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν την πώληση του πρώτου βρεφικού γάλακτος και από τα σουπερμάρκετ. Τότε είχαν υπολογίσει ότι η διάθεσή του από χώρους εκτός φαρμακείων θα συμπίεζε την τιμή του κατά τουλάχιστον 20%.

Δύο χρόνια αργότερα, ύστερα από μικρή έρευνα αγοράς, διαπιστώνεται ότι οι τιμές στα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας τα οποία διατίθενται και από τα σουπερμάρκετ και από τα φαρμακεία παραμένουν σε γενικές γραμμές ίδιες. Οι αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι ελάχιστες.

Συγκεκριμένα, γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας 400 γραμμαρίων πουλιέται από μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ 8,65 ευρώ, όταν από το φαρμακείο δίδεται στην τιμή των 8,56 ευρώ. Το ίδιο γάλα το 2011 - προτού εισαχθεί στα σουπερμάρκετ - το πουλούσαν τα φαρμακεία στην τιμή των 8,40 ευρώ, δηλαδή φθηνότερα κατά 16 λεπτά από τη σημερινή τιμή στα φαρμακεία και κατά 25 λεπτά από αυτήν που το πουλάνε τα σουπερμάρκετ.

Δεύτερη περίπτωση. Γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας 350 γραμμαρίων πουλιέται σήμερα από τα σουπερμάρκετ στην τιμή των 6,96 ευρώ, από τα φαρμακεία 6,80 ευρώ, ενώ το 2011 η τιμή του ήταν 6,68 ευρώ.

Γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας 800 γραμμαρίων πουλιέται από τα σουπερμάρκετ στην τιμή των 20,50 ευρώ, από τα φαρμακεία στην τιμή των 19,80 ευρώ, όταν σε φαρμακείο της Γερμανίας το ίδιο γάλα των 800 γραμμαρίων πουλιέται στην τιμή των 15,99 ευρώ.

Βέβαια, υπάρχουν δύο ή τρία γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας τα οποία πουλιούνται από τα φαρμακεία σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα σουπερμάρκετ. Ενδεικτικά αναφέρεται συσκευασίας γάλατος 400 γραμμαρίων που διατίθεται από τα σουπερμάρκετ στην τιμή των 7,44 ευρώ και από τα φαρμακεία 8,10 ευρώ (66 λεπτά ακριβότερα). Επίσης, άλλο γάλα 800 γραμμαρίων πουλιέται από τα σουπερμάρκετ 16,60 ευρώ, ενώ από τα φαρμακεία διατίθεται στην τιμή των 17,10 ευρώ (κατά 50 λεπτά ακριβότερα). Οπως και να 'χει, το βέβαιο είναι ότι η συμπίεση των τιμών που προσδοκούσε η κυβέρνηση δεν επετεύχθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: