Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στις απελευθερωμένες αγορές


Φωτογραφία του χρήστη Areti Vougioukli Argyropoulou.

Δε θα σταθώ στο γεγονός ότι κάθε φάρμακο πρέπει να δίδεται από χέρι ειδικού. Αυτό το θέμα έχει κλείσει εδώ και χρόνια καθώς υπάρχουν αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων επιστημονικών φορέων. Θα σταθώ αποκλειστικά και μόνο στο θέμα των τιμών καθώς αυτό και μόνο απασχολεί το Υπουργείο Ανάπτυξης όπως δια του Υπουργού του διατυμπανίζει. 
Η Ελλάδα έχει τις φθηνότερες τιμές σε όλα τα φάρμακα και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει νόμος που υποχρεώνει την επιτροπή τιμών να παίρνει τη φθηνότερη τιμή ενός φαρμάκου στην Ευρώπη και να τη δίνει στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα η Voltaren emugel 100gr 4,99 - Γερμανία 10,95 ευρώ, Ελλάδα Immodium 6 κάψουλες 1,58 Γερμανία 12 κάψουλες 5,95 , Ελλάδα Fenistil gel 4,95 Γερμανία 5,45. Στην απελευθερωμένη αγορά της Μεγάλης Βρετανίας η Volteren emugel έχει 12,99 λίρες δηλαδή 15,67 ευρώ !!!  Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ της Βρετανίας (Tesco) βέβαια βρήκαμε σε καλύτερη τιμή τη Voltaren 100gr 11 λίρες και το Nurofen express 3,40 λίρες (4,10 ευρώ). Στην Ελλάδα σε όλα τα φαρμακεία της χώρας ακόμα και στο πιο ακριτικό το κόστος του Nurofen express είναι 3,47 ευρώ. 
Φωτογραφία του χρήστη Θάνος Αλειφτήρας.
Στην Ελλάδα κυκλοφορεί επίσης γέλη Δικλοφενάκης (Δηλ. Γενόσημο Voltaren) Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας επαναλαμβάνουμε Ελληνικής και όχι Πακιστανικής σε τιμή 3,75 ευρώ. Τις τιμές των γενοσήμων όμως δε τις συγκρίνουμε διότι σε χώρες της ΕΕ υπάρχουν φάρμακα που έρχονται από τρίτες χώρες (Ινδία, Πακιστάν κ.α.) αναμφίβολου ποιότητας και μπορεί να έχουν διαφορές προς τα κάτω όχι όμως μεγάλες με τα Ελληνικά και ποιοτικά γενόσημα που παράγει και εξάγει η χώρα μας.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, αν ο κύριος Χατζιδάκης πιστεύει πραγματικά ότι θα πέσουν κι άλλο οι τιμές στην Ελλάδα βάζοντας αυτά τα φάρμακα στα Σούπερ Μάρκετς. Αναρωτιόμαστε, αν πραγματικά η τοποθέτηση αυτών των φαρμάκων στα ράφια των ΣΜ γίνεται για το καλό του κοινού ή για το καλό κάποιων συμφερόντων δεδομένου ότι ο Έλληνας ασθενής βρίσκει το φάρμακό του 24 ώρες το 24ωρο και από άκρη σ' άκρη καθώς η Ελλάδα έχει τη καλύτερη διασπορά φαρμακείων σε όλη την Ευρώπη. 
Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μέτρο που θα πλήξει τη μεσαία τάξη των φαρμακοποιών. Ένα μέτρο που εν ονόματι του φιλελευθερισμού εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και διαλύει τη μεσαία τάξη των φαρμακοποιών. Χτυπάει τη ρευστότητα των φαρμακείων που από τα ΜΗΣΥΦΑ, τις βιταμίνες και κάποια άλλα προϊόντα παίρνουν κάποια μετρητά και πιστώνουν το χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ. 
Είναι γεγονός ότι η διάλυση της μεσαίας τάξης όμως δημιουργεί προβλήματα τόσο στην οικονομία όσο και στη δημοκρατία. Όλοι οι θεωρητικοί του νεοφιλευθερισμού  θεωρούν τη μεσαία τάξη θεμέλιο λίθο της οικονομίας κάτι που κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει και έχουν βαλθεί να περάσουν από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που τόσα χρόνια το κόμμα της ΝΔ εκπροσωπούσε στον άκρατο και άναρχο-φιλελευθερισμό.

Υ.Γ. Αφού περνάμε σε αυτού του είδους τον φιλελευθερισμό ας δοθεί το δικαίωμα τουλάχιστον στα φαρμακεία να πουλάνε τυριά και γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά που δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη !!! Πάμε στον άναρχο-φιλελευθερισμό όλοι μαζί. Φιλελευθερισμός προς όλες τις πλευρές αν θέλει το Υπουργείο να αποδείξει ότι δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της συντεχνίας των ιδιοκτητών Σούπερ Μάρκετς.

Χρήστος Ξανθόπουλος 
Φαρμακοποιός 
Μέλος ΔΣ ΦΣΘ & ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης Δεν υπάρχουν σχόλια: