Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Παρέμβαση Χ.Ξανθόπουλου στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το νέο ΕΟΠΥΥ

Το άρθρο 40 που προβλέπει δημιουργία δημοσίων φαρμακείων αλλά και το γεγονός ότι στον ΕΟΠΥΥ παραμένουν τα φαρμακεία έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου που θέλει τον ΕΟΠΥΥ αγοραστή και όχι πάροχο . Έρχεται επίσης, σε αντίθεση με τη γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης αλλά και της εποχής που θέλει μικρό και ευέλικτο κράτος. Δεν αιτιολογείται κάπου στο νομοσχέδιο το γεγονός ότι τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνουν δημόσια πράγμα που δημιουργεί ερωτηματικά. Να θυμίσουμε ότι χρηματοοικονομικά το κέρδος για τον ΕΟΠΥΥ είναι μηδαμινό καθώς τα φάρμακα που διακινούνται μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα μπορούσαν να
διακινηθούν μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία με ειδικό καθεστώς και με ελάχιστο ποσοστό κέρδους. Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης, ότι  η πρόσβαση των ασφαλισμένων από όλη την Ελλάδα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι δύσκολη καθώς είναι ελάχιστα και μόνο σε 3-4 μεγάλες πόλεις.
Όσον αφορά το νέο δίκτυο ΠΦΥ θεωρητικά είναι σε σωστή κατεύθυνση. Στη πράξη όμως, θα πρέπει να διατηρηθούν όσο το δυνατό περισσότερα πολυϊατρεία. Η πραγματικότητα δείχνει ότι, από τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ μέχρι και σήμερα, οι πολίτες έξω από τα πολυϊατρεία καταβάλουν χρήματα από τη τσέπη τους και μάλιστα όσο πιο σπάνια ειδικότητα τόσο μεγαλύτερο ποσό. Βασικός στόχος πρέπει να είναι ένας. Η εξάλειψη των ανισοτήτων στην υγεία και η άμεση και εύκολη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα της ΠΦΥ.  Σήμερα σε μεγάλες περιοχές ακόμα και στα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες συμβεβλημένων ιατρών όπως γαστρεντερολόγων, οφθαλμιάτρων, γυναικολόγων, ενδοκρινολόγων κ.α. πράγμα που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες στη πρόσβαση.  Πρέπει λοιπόν, τα νέα κέντρα υγείας να επανδρωθούν άμεσα με όλες τις ειδικότητες αλλά και να αναβαθμιστούν με μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια ώστε 1ον να αντιμετωπίζονται έκτακτα περιστατικά και 2ον  να υπάρχει ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας. Το γεγονός ότι τα κέντρα υγείας θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως είναι το πιο θετικό στοιχείο του νομοσχεδίου καθώς θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία. 

Χρήστος Ξανθόπουλος 
Μέλος ΔΣ Φαρμ.συλλόγου Θεσ/νίκης 
Μέλος ΔΣ ΣΥΦΑ Θεσ/νίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: