Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

Κ.Λουράντος: « ΣΕ ΕΝΑ ΟΜΙΧΛΩΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ... ΠΕΙΘΩ»

   Παραθέτω τα γεγονότα και όσα προέκυψαν από την συνάντησή μας με τον Υπουργό Υγείας στο Υπουργείο σήμερα το μεσημέρι στις 1:30 (το ραντεβού ήταν για τις 12:00).

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ:

Ουδέποτε είχε τεθεί θέμα ιδιοκτησιακού, όπως εμείς το νομίζαμε ή καλύτερα όπως μας είχε παρουσιαστεί. Ετσι το 51% του φαρμακείου, παραμένει στον φαρμακποποιό όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, στην περίπτωση που πρόκειται να δοθεί μέρος του, σε συγγενή πρώτου βαθμού. Αυτό που η τρόϊκα απαίτησε είναι, το 50% που υποχρεούται σήμερα να πάρει φαρμακοποιός από άλλο φαρμακοποιό, αν θέλει να συστεγαστεί να μπορεί να είναι μικρότερο π.χ. 30%.ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ:

Η τρόϊκα επιμένει να φύγουν τα φάρμακα αυτά από την αποκλειστικότητα των φαρμακείων διότι όπως ισχυρίζεται,στην Ευρώπη, εκεί που η διάθεσή τους γίνεται και από τα super markets, το ποσοτό της πωλησής τους σε σχέση με τα άλλα φάρμακα , είναι πολύ μεγαλύτερο. Επίσης η διάθεσή τους από τα super markets ωφελεί τον ανταγωνισμό και την .... μείωση των τιμών τους ( τον χαβά τους αυτοί)!!!
Το Υπουργείο Υγείας πρότεινε να παραμείνουν για ένα διάστημα 3 μηνών στα φαρμακεία, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ανάλογα με τα αποτελέσματα να το ξαναδούν το θέμα .... μετά τις εκλογές ( όλα εκεί οδηγούν) !!!
Η λιανική τιμή αυτών των προϊόντων θα παραμείνει υπό την ... σκέπη του Υπουργείου Υγείας για το τρίμηνο αυτό διάστημα, σαν ανώτατο όριο ... Μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος θα ξαναδούν το θέμα ανάλογα με την πορεία του ανταγωνισμού και την πτώση των τιμών τους.
Το πώς θα διαπιστώσουν την ... πτώση των τιμών στα φαρμακεία και αν αυτή κριθεί ... ικανοποιητική από την Κυβέρνηση ή την τρόϊκα (θα σας γελάσω αν σας πω ότι κατάλαβα ποιός θα το κάνει) δεν μας έγινε γνωστό... Όπως επίσης και το αν γνωρίζουν ότι η λιανική τιμή εξαρτάται αποκλειστικά από την χονδρική τιμή , τις εκπτώσεις και ικανότητα ή όχι να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες... 

Σε κάθε περίπτωση η χρησιμοποίηση των φαρμακείων ως μέσον για να οδεύσουν ... πανηγυρικά στα super markets είναι περισότερο από εμφανής. Τα φαρμακεία θα κατηγορηθούν για μη μεταβίβαση των ... εκπτώσεων που παίρνουν , προς το καταναλωτικό κοινό και με την βοήθεια τότε των ΜΜΕ (που τώρα περιέργως έχουν λουφάξει...) θα τοποθετηθούν στα γνωστα καταναλωτικά ράφια... Αλλά όπως είπαμε ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ:

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα, αλλά αυτό θα εξεταστεί μετα την νέα αξιολόγηση που ... περιέργως θα γίνει μετά τις εκλογές.... Το Υπουργείο Υγείας πάντως δεν συμφωνεί αυτό να φθάσει στο 15% που έλεγε το πρώτο μνημόνιο που υπεγράφει από την Κυβέρνηση....

ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ:

Δεν συμπεριλαμβάνεται στο παρόν πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περιέχει την εφαρμογή της έκθεσης ΟΟΣΑ, τίποτα που να το αφορά. Το θέμα αυτό έχει φύγει από το Υπουργείο Υγείας και έχει ανατεθεί στό Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο δρομολογεί την απελευθέρωσή του σύμφωνα με τις εντολές της τρόϊκα.
Ετσι δεν χρειάζεται πλέον ο φαρμακοποιός να δηλώνει στον Σύλλογο ή στην περιφέρεια την συμμετοχή του στο διευρυμένο ωράριο αλλά να .... μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει!!! Αυτό μάλιστα έγινε πιεστικά αποδεκτό από το Υπουργείο, διότι κάποιοι φαρμακοποιοί αποτάθηκαν στην τρόϊκα καταγγέλοντας ότι οι Σύλλογοί τους με διάφορα τεχνάσματα , τους εμποδίζουν να ενταχθούν σε αυτό.
Στο ... μέλλον το Υπουργείο Ανάπτηξης θα δρομολογήσει ίσως κάποιες από τις υποσχέσεις του .... υπουργού Υγείας! Οσον αφορά τον νόμο Λοβέρδο, είναι προφανές ότι δεν καταργείται αλλά διευκολύνονται όσοι θέλουν να ... μπαινοβγαίνουν άνετα και κατά το δοκούν.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το πρόβλημα γενικά δεν είναι μόνο η τρόϊκα και η Κυβέρνηση. Είναι και η δική μας συμπεριφορά. Η συνεχιζόμενη για πολλοστή φορά τακτική να ακολουθούμε τα γεγονότα και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα και αμυντικά δεν βγάζει πουθενά. Αντί να πηγαίναμε σε συσκέψεις και συγκεντρώσεις και να προσπαθούμε να μαντέψουμε προθέσεις της Κυβέρνησης 75και σχέδια των τροϊκανών, θα ήταν καλύτερα να πηγαίναμε με θέσεις αμετακίνητες και αποφασισμένες...
Η τρόϊκα αν θέλετε κάνει την δουλειά της. Και μάλιστα με άνεση και ... συμπαράσταση. Το θέμα είναι ποιές είναι οι δικές μας θέσεις και πώς τις υπερασπιζόμαστε.

Στο διοικητικό συμβούλιο του Π.Φ.Σ. που ακολούθησε τηνσυνάντηση με τον Υπουργό Υγείας πάρθηκε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη Παρασκευή και Δευτέρα . Ζήτησα μετ’ επιτάσεως να συμπεριληφθεί και το Σάββατο στην κινητοποίηση διότι για την Αττική έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα με το ωράριο το Σάββατο δεν είναι αργία. Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό... Αλλως τε ως μη συμμετέχων στο Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. δεν έχω κανένα δικαίωμα ψήφου ή επιρεασμού του συμβουλίου, και τους θεσμούς πρέπει να τους σεβόμαστε...

Είναι αλήθεια ότι με την προχθεσινή κινητοποίηση κερδίσαμε την ενότητα του κλάδου ... Είναι επίσης αλήθεια ότι η απεργία μας έδωσε έναν κοινό τόπο που βρεθήκαμε όλοι μαζί ανεξάρτητα από τις εμφανείς διαφορές μας λογω προσωπικών συμφερόντων... Οι ελάχιστοι και απαράδεκτοι συνάδελφοι που διαφοροποιήθηκαν δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε την εικόνα του κλάδου ούτε την ... δική τους.

Το έχω δηλώσει πολλές φορές : η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός και αυτό σε συνδιασμό με το γεγονός ότι η σημερινή ομοψυχία του κλάδου, αύριο από κακούς χειρισμούς μπορεί να αλλάξει , οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πειθώ.

Γιατί, για να έχεις τον κλάδο σε ετοιμότητα και σε αγωνιστική πειθαρχία θα πρέπει πρώτα απ’όλα να μπορείς να πείσεις και για τις προθέσεις σου και για τις θέσεις σου...

Το παράξενο στην δική μας υπόθεση είναι ότι ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, ο υπουργός υγείας ταυτίζεται όπως φαίνεται εντελώς μαζί μας, αλλά ... χρειάζεται την βοήθειά μας για να ... πειστεί η τρόϊκα, η οποία όπως πάλι φαίνεται τελικά κυβερνα την Ελλάδα... Σε άλλες νορμάλ περιπτώσεις, ο Υπουργός Υγείας , την ώρα που θα δήλωνε ότι συμφωνεί μαζί μας θα έληγε και το πρόβλημα!

Δήλωσα συνειδητά ότι ο ΦΣΑ θα ακολουθήσει την απόφαση του Π.Φ.Σ. χωρίς να λάβω υπ’ όψην μου τίποτα από αυτά που με ενοχλούσαν...! Προέχει η ενότητα του κλάδου, σε μιά στιγμή μάλιστα που όλα καλύπτονται από μια ομίχλη και που άνετα μπορεί μέσα σ’αυτή να χαθείς ...

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: