Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

Προσοχή νέος ιός e-banking

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε όσους χρησιμοποιούν το e-banking, καθώς ένα νέο κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και εξαπλώνεται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πρόκειται για το «EMOTET» και έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει τα στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κτλ), αλλά και να «συλλέγει» τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη, υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων χρηστών. Μάλιστα, εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ειδικότερα, ο χρήστης λαμβάνει κάποιο e-mail που τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό με ένα link, όπου υποτίθεται ότι δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίμαχη τραπεζική μεταφορά.
Μόλις ο χρήστης πατήσει στον σύνδεσμο, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού.
Σημειωτέον ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure).
Οι πολίτες, που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παρόμοιο περιεχόμενο καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους, ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού του ιδρύματος. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.
Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χρήστης «πατήσει» τον σύνδεσμο σε παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί για την πλαστότητά του, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.
Για παρόμοια περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464
Στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: