Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Αναγνώριση του προέδρου της Δημοκρατίας του αναντικατάστατου ρόλου του φαρμακοποιού

  Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.κ. Κωνσταντίνο Λουράντο και Ιωάννη Μακρυγιάννη αντίστοιχα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. 

Στο περιθώριο της συζήτησης, και ύστερα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ, ο Πρώτος Πολίτης της Χώρας αναγνώρισε τον κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο που διαδραματίζουν τα 11.000 ελληνικά Φαρμακεία στη διαφύλαξη της καλής υγείας του ελληνικού πληθυσμού παντού στην Επικράτεια, και ειδικά στις απομονωμένες και δύσβατες περιοχές της χώρας, και τη συμπαράστασή του στον καθημερινό αγώνα και την ιερή αποστολή των ελλήνων φαρμακοποιών ανεξάρτητων/μονοϊδιοκτητών Φαρμακείων, όπως είναι το μοντέλο λειτουργίας των Φαρμακείων στη χώρα μας.

Διαβάστε παρακάτω την απομαγνητοφώνηση του αρχικού διαλόγου όπως αυτός δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας, presidency.gr:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Καλώς ήρθατε.  Τι γίνεται με το φάρμακο;
Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ:  Λάβαμε, κύριε Πρόεδρε, την πρωτοβουλία να έρθουμε για να σας πούμε ότι στην Ελλάδα σήμερα έχουμε πάρα πολλές ελλείψεις φαρμάκων και υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση του κόσμου στο φάρμακο, γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι συμμετοχές και ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει πλέον ούτε τις συμμετοχές.  Έχουμε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που αφορά την υγεία του Έλληνα και για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Εγώ έχω ένα ερώτημα που το θέτω στον εαυτό μου και δεν πήρα απάντηση: με μια ανθούσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία, πώς είναι δυνατόν να έχουμε κρίση φαρμάκου;
Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Έχουμε, διότι δεν έχει προστατευθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.  Δεν συζητάμε να έχει δοθεί κάποιο κίνητρο για την αύξησή της, γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι  η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει αυτό που λέμε ανάπτυξη.  Αν δεν μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα ελληνικά χέρια  και ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, που το φάρμακο είναι το καλύτερο προϊόν που παράγεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δεν είμαστε άξιοι για ανάπτυξη.  Η ανάπτυξη περνάει μέσα από τα ελληνικά χέρια.  Και πιστεύω ότι πρέπει να βοηθηθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία μάλιστα δεν έχει και ελλείψεις σε φάρμακα.
Και θα σας πω και κάτι ακόμα: δεν είναι δυνατόν το ελληνικό φάρμακο να εξάγεται κατά 70% και να παραμένει στην Ελλάδα μόνο το 30%.  Δηλαδή, να προτιμούν οι Έλληνες μόνο 30% του ελληνικού φαρμάκου και το υπόλοιπο να εξάγεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Και να μην καλύπτουν τις εσωτερικές ανάγκες.  Πολύ χαίρομαι που το ακούω από σας, γιατί το πιστεύω και το υποστηρίζω ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ‘κορυφή’.
Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ:  Αυτό έλεγα και προχθές στο Συνέδριο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που παραβρέθηκα: αν πραγματικά ζητούμε την ανάπτυξη, η ανάπτυξη πρέπει να περάσει από ελληνικά χέρια.  Το πιστεύω ακράδαντα και πιστεύω ότι πραγματικά είμαστε άξιοι σαν Έλληνες να πάρουμε την τύχη της Ελλάδας στα χέρια μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Και εγώ το πιστεύω αυτό και το υποστηρίζω.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: