Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Θεοδοσιάδης: «Πλήρες σκοτάδι στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ»


  Πλήρες σκοτάδι υπάρχει στην προοπτική εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ. Δεκάδες εκατομμύρια που αφορούν το 2011 και το 2012 παραμένουν ως οφειλές του ΕΟΠΥΥ με άγνωστη μάλιστα προοπτική. 
Μάλλον για να είμαι πιο κοντά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να γράψω όχι «άγνωστη προοπτική», αλλά θεοσκότεινη προοπτική.
Με πολύ μεγάλο κόπο, δεκάδες συναντήσεις, πιέσεις κλπ, εξασφαλίσθηκε το καλοκαίρι του 2014 από το τότε ΔΣ του ΠΦΣ ένα κονδύλιο 340.000.000 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε στον ΕΟΠΥΥ για να διατεθεί αποκλειστικά για τα χρέη αυτής της περιόδου. 
Ένα μέρος του κονδυλίου αυτού απορροφήθηκε και εξοφλήθηκαν κάποια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Δυστυχώς όλο το κονδύλιο δεν απορροφήθηκε γι΄αυτό έμειναν απλήρωτες υποχρεώσεις.Τονίσαμε έγκαιρα στο νέο προεδρείο του ΠΦΣ ότι εάν τα χρήματα δεν απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2014 υπάρχει κίνδυνος, αν όχι βεβαιότητα, ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ...τέλος.
Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν. Και όχι μόνο αυτό. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε νομικό κενό και δε θελήσαμε να δημιουργήσουμε θέμα και ούτε να σπεκουλάρουμε επ΄αυτού, δεχόμενοι σιωπηρά το κούρεμα του 3,5% ΚΑΙ για τα χρέη του 2012, προκειμένου να μην αποτελέσει η αντιδικία επί του 3,5% λόγο καθυστέρησης των πληρωμών.

Αρνήθηκα επίσης προσωπικά να χειριστώ και αντιπολιτευτικά κριτήρια την εύλογη δυσαρέσκεια πολλών φαρμακοποιών και τα εκατοντάδες τηλεφωνήματά τους, που ήταν προϊόν ασήκωτης έλλειψης ρευστότητας εκ μέρους τους. 

Επειδή όμως ο κόμπος έχει φθάσει πλέον στο χτένι, σε συνδυασμό μάλιστα με την υπάρχουσα αβεβαιότητα για την πληρωμή του Δεκεμβρίου στο τέλος του Μάρτη, το προεδρείο του ΠΦΣ καλείται να εξηγήσει σ΄όλους τους φαρμακοποιούς γιατί δεν πληρώθηκαν, παρά την ύπαρξη πίστωσης, για τα χρέη του 2011 και του 2012 και εάν θα πληρωθούν τις συνταγές Δεκεμβρίου στο τέλος Μαρτίου.Κυριάκος Θεοδοσιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: