Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

10 «καλά νέα» φέρνει το 2015 στην ιατρική

  Η θεαματική πρόοδος της ιατρικής δεν έχει σταματήσει ποτέ και δεν αναμένεται να σταματήσει στα χρόνια που έρχονται.
Τα νέα φάρμακα και οι διαγνωστικές μέθοδοι που ανακαλύπτονται στα εργαστήρια, σε συνδυασμό με τις νέες μεθόδους της χειρουργικής ενισχύουν το «οπλοστάσιο» των γιατρών, οι οποίοι παρέχουν περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι και το 2015 θα είναι μια τέτοια χρονιά. Η κλινική του Κλίβελαντ ρώτησε 110 επαγγελματίες του χώρου της υγείας για το ποιες θα είναι οι 10 σημαντικότερες εξελίξεις στην ιατρική και κατέγραψε τις απαντήσεις τους.
Κινητή μονάδα για εγκεφαλικά: Ο χρόνος που χάνεται όταν ένας άνθρωπος πάθει εγκεφαλικό είναι πολύτιμος. Κάθε λεπτό που περνά χωρίς ιατρική φροντίδα φέρνει τον ασθενή πιο κοντά στον θάνατο ή στο ενδεχόμενο πρόκλησης σημαντικών βλαβών. Τα νέας τεχνολογίας ασθενοφόρα για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών έχουν τη λύση. Με τη χρήση τηλεϊατρικής, ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα όσο ο ασθενής είναι καθ' οδόν, ενώ στο ασθενοφόρο επιβαίνουν νοσοκόμος της μονάδας εντατικής θεραπείας και τεχνολόγος τομογράφου, οι οποίοι παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα.
Εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό: Ο δάγκειος πυρετός εξαπλώνεται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ενα τσίμπημα κουνουπιού είναι αρκετό για να προσβληθούν από τον ιό περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε 100 χώρες. Ο δάγκειος πυρετός είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και μέχρι στιγμής η ιατρική δεν έχει βρει λύση καθώς το εμβόλιο δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι πρόσφατα. Φέτος, ωστόσο, το εμβόλιο αναμένεται να χορηγηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και να βγει στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους.
Οικονομικές, ανώδυνες και γρήγορες εξετάσεις αίματος: Η εποχή της βελόνας και του φιαλίδιου φτάνει στο τέλος της. Πλέον, το αίμα συλλέγεται με απλό και καθόλου επίπονο τρόπο. Μια σταγόνα, την οποία ο γιατρός παίρνει από το δάχτυλο, είναι αρκετή για να γίνουν οι εξετάσεις. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε λίγες ώρες, ενώ το κόστος είναι περίπου το 10% των παραδοσιακών εξετάσεων.
Αναστολείς PCSK9 για τη μείωση της χοληστερίνης: Οι στατίνες έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για τη μείωση της χοληστερίνης στους καρδιοπαθείς αλλά ο οργανισμός κάποιων ομάδων ασθενών τις απορρίπτει. Οι ενέσιμοι αναστολείς PCSK9 βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο της ανάπτυξης. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να τους εγκρίνει φέτος, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αναστολείς θα ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Συζεύγματα αντισωμάτων-φαρμάκων για τον καρκίνο: Η χημειοθεραπεία καταστρέφει τους καρκινικούς αλλά και τους υγιείς ιστούς. Τα αντισώματα έχουν την ιδιότητα να επιτίθενται σε συγκεκριμένα είδη ιστών. Μπορούν να «μεταφέρουν» τοξικά φάρμακα στον ιστό που έχει προσβληθεί αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς. Φέτος αναμένεται η έγκριση αρκετών τέτοιων συνδυασμών.
Αναστολείς των «φρένων» του ανοσοποιητικού: Ο καρκίνος σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και η θεραπεία του είναι πολύ δύσκολη. Σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, οι αναστολείς βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρουν σημαντική και μεγάλης διάρκειας ύφεση στους ανθρώπους που πάσχουν από μεταστατικό μελάνωμα, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικοί και σε άλλους τύπους κακοήθειας.
Ασύρματος βηματοδότης: Η τεχνολογία του βηματοδότη δεν έχει αλλάξει σημαντικά από το 1958. Πλέον δεν είναι απαραίτητη η «γεννήτρια σφυγμών» με διαστάσεις χαρτονομίσματος, ούτε το καλώδιο που περνά από τις φλέβες και μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις. Οι ασύρματοι βηματοδότες έχουν μέγεθος βιταμίνης, τοποθετούνται στην καρδιά χωρίς εγχείρηση και αλλάζουν προς το καλύτερο την ποιότητα της ζωής του ασθενούς.
Νέα φάρμακα για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση: Περίπου 300.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και Αμερική -και 2.000 Ελληνες- πάσχουν από αυτήν τη, μέχρι στιγμής ανίατη, ασθέ νεια. Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση προκαλεί ουλές στους πνεύμονες και το προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση είναι 3 έως 5 χρόνια. Με τα νέα φάρμακα, η πρόοδος της ασθένειας επιβραδύνεται σημαντικά.
Διεγχειρητική ακτινοθεραπεία στον καρκίνο μαστού: Στις περισσότερες ασθενείς ο όγκος αφαιρείται χειρουργικά και ακολουθεί ακτινοθεραπεία για να μην υπάρξει υποτροπή. Με τη νέα μέθοδο γίνεται μόνο μια ακτινοβόληση στον μαστό, την ώρα που η γυναίκα βρίσκεται στο χειρουργείο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική με την παραδοσιακή θεραπεία.
Νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια: Η έγκριση του αναστολέα ARNI έχει μπει σε «fast track» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων καθώς τα ευρήματα των ερευνών έδειξαν ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγείται έχουν πολύ αυξημένα ποσοστά επιβίωσης.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: