Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

"Μόνο στην Ελλάδα οι περιορισμοί στο ωράριο των φαρμακείων"

“Οι φαρμακοποιοί να είναι ο μόνος επιστημονικός φορέας που το συνδικαλιστικό του όργανο προσπαθεί να επιβάλλει ωράριο στα μέλη του, ενώ όλοι οι άλλοι επιστήμονες Υγείας (ιατροί, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές) εργάζονται ελεύθερα” τονίζει στο Capital.gr η Μαίρη Λυβίζου η οποία εκπροσωπεί τους φαρμακοποιούς που αντιδρούν στην κατάργηση του ελεύθερου ωραρίου και θέλουν τα φαρμακεία να συνεχίσουν να είναι ανοιχτά.
Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή πως τα φαρμακεία θα επιστρέψουν σε ρυθμισμένο ωράριο, θέτουν πλέον ζήτημα λειτουργίας της αγοράς,  τονίζοντας παράλληλα πως η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της συνεχούς λειτουργίας των φαρμακείων διότι εξυπηρετείται καλύτερα.
Οι φαρμακοποιοί που διατηρούν και εργάζονται σε φαρμακεία τα οποία ακολουθούν διευρυμένη λειτουργία έχουν εδώ και καιρό διαχωρίσει τις θέσεις τους από τους συνδικαλιστές του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τον πρόεδρο του Κωνσταντίνο Λουράντο και έχουν ιδρύσει  δικό τους, ξεχωριστό, σωματείο για την προάσπισή του ωραρίου, υποστηρίζοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκουν εύκολα το φάρμακο όταν το έχουν ανάγκη και πως οι ανάγκες των καταναλωτών επιτάσσουν το να είναι ανοικτά τα φαρμακεία περισσότερες ώρες.
Όπως εξηγεί στο Capital.gr η προσωρινή πρόεδρος του σωματείου που ονομάζεται “Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος”, αυτή τη στιγμή το 35% του συνόλου των φαρμακείων στο σύνολο της επικράτειας και περίπου 1 στα 2 φαρμακεία στην Αθήνα ακολουθεί ελεύθερο ωράριο. Παράλληλα, λόγω της συνεχούς λειτουργίας και των επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν πολλά φαρμακεία εξαιτίας της ζήτησης και της αύξησης του ανταγωνισμού, περίπου 2.000 φαρμακοποιοί και βοηθοί βρήκαν εργασία.
Αναφορικά δε με το ερώτημα αν οι πολίτες θέλουν τα φαρμακεία ανοιχτά, η κ. Λυβίζου απαντά: “Στη συντριπτική πλειοψηφία απαντούν θετικά. Είναι υπέρ. Εάν θέλετε αριθμό θα τολμούσα να σας αναφέρω ότι τουλάχιστον 7 στους 10 Έλληνες είναι υπέρ της συνεχούς λειτουργίας. Επίσης, το βασικό δεν είναι οι επενδύσεις (που είναι οφθαλμοφανές ότι στην περίοδο της κρίσης είναι σημαντικές), αλλά ότι πολλοί από εμάς βρήκαν δουλειά”.
Οι φαρμακοποιοί που αρνούνται την επιστροφή στο ρυθμισμένο ωράριο που προκρίνει τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όσο και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με πρόσφατες δηλώσεις του, χαρακτηρίζουν μάλιστα την κατάργηση των διευρυμένων “μεγάλο πισωγύρισμα που θα οφείλεται σε ψευδεπίγραφα διλήμματα”, συμπληρώνοντας πως “στην πράξη ο ανταγωνισμός δεν είναι μεταξύ μας αλλά είναι με τα άλλα κανάλια διανομής που «θα έτριβαν τα χέρια τους» σε περίπτωση περιορισμού του ωραρίου”.
“Σχεδόν παντού υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στο φάρμακο. Στη Γαλλία για παράδειγμα λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο 08:00 - 20:00 και φυσικά υπάρχουν και φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο. Στη Γερμανία και στην Ιρλανδία υπάρχει ελεύθερο ωράριο. Στη Δανία ισχύει το: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00, Σάββατο  09:00 – 18:00, Κυριακή  10:00 – 18:00. Στην μεσογειακή Ισπανία συναντά κανείς ελάχιστο ωράριο και διευρυμένο ωράριο. Στην Ιταλία το ίδιο. Και μέχρι και 24ωρη δυνατότητα” προσθέτει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Ινστιτούτου.
Στον αέρα οι επενδύσεις
Στην ερώτηση αν οι φαρμακοποιοί που πραγματοποίησαν επενδύσεις τον τελευταίο χρόνο μετά το άνοιγμα του ωραρίου αισθάνονται εξαπατημένοι από την Πολιτεία που ετοιμάζεται να πάρει πίσω τη νομοθετική ρύθμιση για τη διεύρυνση, ελπίζει ότι θα επικρατήσει η πρακτική λογική και δεν θα καταργηθεί ένα μέτρο όπως το διευρυμένο ωράριο που είναι υπέρ του πολίτη. “Θέλουμε να περιμένουμε την πρόταση νόμου της Κυβέρνησης. Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπάρχει και η απόλυτη ικανοποίηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών που είμαι σίγουρη ότι η Πολιτεία θα λάβει υπόψη της. Ο Υπουργός ανέφερε ότι θα μιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Μόλις μιλήσουμε μαζί του θα έχουμε και καλύτερη εικόνα. Και τότε θα εξετάσουμε κι εμείς όλα τα δεδομένα. Για την ώρα πρέπει να είναι σαφές ότι υπάρχει και μια άλλη λογική την οποία υιοθετεί σημαντικότατος αριθμός φαρμακοποιών”.
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής πάντως δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένος να ανοίξει διάλογο. Την προηγούμενη εβδομάδα με δηλώσεις του τόνιζε πως η διεύρυνση ωραρίου απέτυχε, ενώ όσον αφορά τις θέσεις εργασίας ανέφερε πως “δεν έχετε παρά να αναζητήσετε τον έλεγχο του ΙΚΑ και των αρμοδίων υπηρεσιών, για να δείτε πόσοι ανασφάλιστοι συλλαμβάνονται στα διευρυμένα φαρμακεία”.
Οι φαρμακοποιοί του νέου σωματείου αρνούνται πάντως να δώσουν συνέχεια στις παραπάνω κατηγορίες και απαντούν πως το διευρυμένο ωράριο δεν θίγει το υφιστάμενο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είτε το σύστημα των εφημεριών, αλλά αντιθέτως παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη  διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών, αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικά οριζόμενο.
Βίκυ Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: