Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Φαρμακοποιοί: Προς κινητοποιήσεις για τα μη συνταγογραφούμενα

Με την προειδοποίηση ότι «ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει όπως παλιά» ζητά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απελευθέρωση της διανομής των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Το ΔΣ του ΠΦΣ συνεδριάζει εκτάκτως, αύριο Σάββατο, για το θέμα, ενώ έχει προγραμματιστεί και γενική συνέλευση αντιπροσώπων από ολόκληρη την χώρα το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου.

Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι μία μέρα πριν, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ο χώρος πώλησης των συγκεκριμένων φαρμάκων, αφού «δεν προκύπτει όφελος για τους πολίτες και το δίκτυο διανομής των 11.000 φαρμακείων είναι υπερπλήρες».

Ο κ. Λουράντος μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο «OTC & Cosmetics Conference 2015» κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία, ανεντιμότητα και υφαρπαγή ψήφου και προειδοποίησε ότι «ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει όπως παλιά» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβερνητικής πρότασης προς τους θεσμούς, που μεταξύ άλλων προβλέπει πώληση των ΜΗΣΥΦΑ από σούπερ-μάρκετ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ υποστήριξε ότι «θα αυξηθεί η λίστα αυτών των φαρμάκων, ακριβώς γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να αποζημιώσει γι' αυτά, μεταφέροντας το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων. Η απελευθέρωση που θεσμοθετήθηκε από την προηγουμένη κυβέρνηση είχε στόχο να πάνε τα φάρμακα αυτά στα σούπερ μάρκετ με αυξημένες τιμές».

Μάλιστα, χαρακτήρισε αστειότητες την επίκληση της μείωσης των τιμών και ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα αναλγητικού που στην Ελλάδα κοστίζει 0,75 λεπτά και αναρωτήθηκε πόσο θα μειωθεί η τιμή όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη η τιμή του φάρμακου αυτού ξεπερνά τα 3 ευρώ. 

«Ποιος κερδίζει από αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης; Oύτε ο ελληνικός λαός ούτε οι φαρμακοποιοί, ούτε η φαρμακευτική περίθαλψη. Σίγουρα, όμως, χαμένος θα είναι ο κόσμος» κατέληξε ο κ. Λουράντος επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν πώς να αντιδρούν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Παγκόσμια τάση τα ΜΗΣΥΦΑ

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και αναπληρωτής Κοσμήτορας της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τα ΜΗΣΥΦΑ αποτελούν παγκόσμια τάση, με το 10%-11% του παγκόσμιου πληθυσμού να επιλέγει την αυτοθεραπεία, ενώ ο ρυθμός αύξησης τους είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό αύξησης των υπόλοιπων φαρμάκων.

«Σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου υπάρχει το πιο πυκνό δίκτυο φαρμακείων σε όλο τον κόσμο, τα οφέλη χρήσης των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να είναι πολύ μεγάλα και η ελληνική οικονομία μπορεί να ωφεληθεί μέχρι και 150 εκατ. ευρώ αν τα χρησιμοποιήσουμε όσο και οι ευρωπαίοι. Στην Ευρώπη φαίνεται όπως π.χ. στην Αυστρία και Ελβετία, να αυξάνεται ο κύκλος σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η φαρμακευτική δαπάνη της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 60% και η κατά κεφαλή δαπάνη στα ΜΗΣΥΦΑ είναι μειωμένη. Οι θετικές επιπτώσεις για τα συστήματα υγείας είναι πολλές καθώς με τη χρήση τους μειώνεται η ανάγκη να επισκεφθούμε τους γιατρούς γεγονός το οποίο μειώνει τον χρόνο και τα χρήματα που δαπανώνται, και έτσι κερδίζουν οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου το 30% των ανθρώπων καταφεύγουν στην αυτοθεραπεία επειδή θέλουν γρήγορη απαλλαγή από τον πόνο και μάλιστα με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης. Βεβαίως, υπάρχουν και δυνητικοί κίνδυνοι καθώς αν δεν είναι εκπαιδευμένος και καλά πληροφορημένος ο ασθενής μπορεί να επιλέξει λανθασμένο σκεύασμα και να καθυστερήσει τη θεραπεία ή να χρησιμοποιήσει λάθος δόση, άρα η σημασία καθοδήγησης από τον φαρμακοποιό είναι σημαντική», σημείωσε ο Δρ Μανιαδάκης. 
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: