Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Υπηρεσιακό «φιλί ζωής» στον ΕΟΠΥΥ - Εξασφάλιση χρηματοδότησης για όλο το 2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έβαλε μπροστά την απόδοση στον Οργανισμό των ασφαλιστικών εισφορών που του αναλογούν

ρεπορτάζ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ 

Ο,τι δεν έχει γίνει ως σήμερα, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά τη σωτηρία του ΕΟΠΥΥ, επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Μουστάκας αναγνώρισε ότι η επιβίωση του ΕΟΠΥΥ είναι θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς αφορά την περίθαλψη σχεδόν του συνόλου των πολιτών, και έβαλε μπροστά την απόδοση στον Οργανισμό των ασφαλιστικών εισφορών που του αναλογούν. Η κίνησή του αυτή κρίνεται εξαιρετικά σημαντική καθώς αφήνει μια σοβαρή παρακαταθήκη στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η δέσμευση 

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, και δη μετά την αύξηση κατά 2% της εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη διάσωση του ΕΟΠΥΥ που παραπαίει. Μεγάλη ζέση για το θέμα έδειξε, εκτός από τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργό Υγείας κ. Θάνο Δημόπουλο και πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, και ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος. 

Και οι τρεις, συνεπικουρούμενοι από στελέχη του ΕΟΠΥΥ και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του, έδιναν καθημερινά μάχη νια να εξασφαλίσουν ομαλή χρηματοροή στον Οργανισμό.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας, με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Υγείας και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Εργασίας κ. Μουστάκας δεσμεύεται ότι «οι αποδόσεις των συνολικών εισπράξεων εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ θα ανέλθουν στο ποσοστό του 80% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 και στο ποσοστό του 90% μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015». 

Αυτό, όπως αναφέρει, προέκυψε έπειτα από σχετικές συζητήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με τα αρμόδια όργανα (θεσμοί και υπουργείο Οικονομικών - Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

«Για την εβδομάδα που διανύουμε» σημειώνει «έχουμε προγραμματίσει να αποδοθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στον ΕΟΠΥΥ επιπλέον ποσό ύφους 35 εκατ.
ευρώ και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να αποδοθεί επιπλέον ποσό 100 εκατ. ευρώ περίπου. Με αυτόν τον τρόπο οι συνολικές αποδόσεις προς τον ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Σεπτέμβριο προγραμματίζουμε να ανέλθουν στα 310 εκατ. ευρώ περίπου, ώστε να πλησιάσουμε το ποσοστό του 80% για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και συμφωνήσει».

Κίνδυνος στάσης πληρωμών 

Ωστόσο σήμερα ο ΕΟΠΥΥ εκπέμπει SOS και ώσπου τα λόγια να γίνουν πράξεις θα συνεχίσει να καρκινοβατεί. Είναι πια κοινό μυστικό ότι αν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αρχίσουν να καταβάλλουν τις οφειλόμενες, από το 2012, εισφορές ασθενείας, ο ΕΟΠΥΥ θα βρεθεί άμεσα σε αδυναμία πληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων. 

Υπάρχει δηλαδή σοβαρός κίνδυνος να κηρύξει στάση πληρωμών. Να σημειωθεί ότι οι οφειλές του Οργανισμού υπερβαίνουν το 1,2 δια ευρώ. Για την πληρωμή των παρόχων υπηρεσιών υγείας προμηθευτών απαιτούνται κάθε μήνα περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 150-170 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους φαρμακοποιούς. 

Σύμφωνα με στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων οι οφειλές τους προς τον ΕΟΠΥΥ, από το 2012 ως και τον Ιούλιο του 2015, ανέρχονται οε 1,5 δισ ευρώ. Εκτιμάται ότι τον τελευταίο μήνα προστέθηκαν άλλα 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι οφειλές των ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ και είναι κατά 100 εκατ. ευρώ περισσότερες από το σύνολο των οφειλών των τριών προηγούμενων ετών.

Κενό γράμμα 

Με εξαίρεση την πρόσφατη δέσμευση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας, τα μαντάτα για τον ΕΟΠΥΥ δεν είναι καλά, ως αποτέλεσμα της δραματικής υστέρησης εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. 

Παρότι έχει θεσμοθετηθεί η απευθείας απόδοση των εισφορών του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ, εν τούτοις αυτό ακόμη αποτελεί κενό γράμμα του νόμου. Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση κατά 2% της εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ σττς κύριες και επικουρικές συντάξεις. 

Στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν θέσει επανειλημμένως στα ασφαλιστικά ταμεία αίτημα καταβολής των παρακρατηθέντων εισφορών ασθενείας και η απάντηση που παίρνουν είναι: «Θα δούμε τι θα κάνουμε, αφού πρώτα καταβληθούν οι συντάξεις».

Το θέμα έχει θέσει κατ' επανάληψη στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΓΠΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος χαρακτηρίζει παράνομη την παρακράτηση των εισφορών από τα Ταμεία. 

Προειδοποιεί δε ότι αν δεν επιλυθεί το ζήτημα ο ΓΠΣ θα προχωρήσει σε όλες τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται νια τη διασφάλιση της αποπληρωμής των επαγγελματιών υγείας και της παροχής υπηρεσιών περίθαλψης στους ασφαλισμένους. 

«Αν είχαν δώσει στον ΕΟΠΥΥ όλα όσα του οφείλονται, τρέχοντα και παρακρατηθέντα, ο Οργανισμός δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα» δηλώνει ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ και αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

1,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ 

IKA-ETAM 

500 εκατ. ευρώ Ιανουάριος-Ιούλιος 2015 

800 εκατ. ευρώ συνολικά από το 2012


ΟΑΕΕ 
250 εκατ. ευρώ Ιανουάριος - Ιούλιος 2015 

270 εκατ. ευρώ από το 2014 

560 εκατ. ευρώ συνολικά από το 2013 

ΕΤΑΑ 
6 εκατ. ευρώ Ιανουάριος- Ιούλιος 2015 

75 εκατ. ευρώ συνολικά 


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

KAI TO ΔΙΚΟ ΜΑΣ TAMEIO ETAA ΠΟΥ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ !!!
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Ο Π.Φ.Σ. ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ 8% ΣΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ? ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ .ΕΑΝ ΚΙΝΗΘΕΙ ΝΟΜΙΚΑ Ο ΠΦΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ . ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ .