Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

Επιτροπές επιτήρησης για τα αντιβιοτικά και χορήγηση τους μόνο με ιατρική συνταγή

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου με την επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προώθηση της ορθολογικής χρησης των αντιβιοτικών, αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Επιτήρησης της κατανάλωσης και ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ).
Επίσης η προώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών μέσω νοσοκομειακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων καθώς και η υιοθέτηση της ελεγχόμενης χορήγησης αντιβιοτικών από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.
Επιπλέον τονίστηκε η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για την άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων καθώς η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και υγειονομικό σύστημα.
Για την Ελλάδα υπάρχει δέσμευση, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Πηγή: HealthDaily No 983

Δεν υπάρχουν σχόλια: