Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Τη "σκανδάλη" των εφημεριών πατούν οι φαρμακοποιοί

"Η Κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα. Το ελληνικό φαρμακείο τραυματίστηκε. Οι προηγούμενοι το κατέστρεψαν, οι σημερινοί δεν το έσωσαν”. 

Με αυτά τα λόγια ο Κώστας 
Λουράντος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, άνοιξε για ακόμη μια φορά το θέμα των εφημεριών, απαιτώντας από τον υπουργείο Υγείας να πάρει πίσω όχι μόνο το ελεύθερο ωράριο των φαρμακείων, αλλά και το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού. Παράλληλα, με τις παραπάνω δηλώσεις, έβαλε ξανά "μπαρούτι” στις σχέσεις των φαρμακοποιών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, έχει μειωθεί ήδη ο αριθμός των φαρμακείων στην Ελλάδα, από τις 11 χιλ. στις 9,5 χιλ., και αυτό, όπως υποστήριξε μάλιστα κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, λίγο πριν από ένα ακόμη ραντεβού με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, λόγω του άνισου ανταγωνισμού που έχει επιφέρει στην αγορά η λειτουργία φαρμακείων με συνεχόμενο ωράριο, αλλά και η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από φυσικά πρόσωπα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι δύο αυτές αποφάσεις έχουν ουσιαστικά αφανίσει τα "φαρμακεία της γειτονιάς”, ενώ έπονται και άλλα λουκέτα.
Οι φαρμακοποιοί επαναφέρουν έτσι το ζήτημα των διημερεύσεων και των διανυκτερεύσεων, υποστηρίζοντας πως αν δεν υπάρχουν περιορισμοί στο ωράριο των φαρμακείων, τότε δεν υπάρχει λόγος να ακολουθούνται. Συμπληρώνουν μάλιστα πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο μαζικών απαλλαγών φαρμακείων από τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις και πως ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν ανοικτά πολλά φαρμακεία, κυρίως σε εμπορικές περιοχές ή κοντά σε νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια της νύχτας λειτουργούν ελάχιστα, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απαλλαγή από τις διημερεύσεις δίνεται πάντως από τις κατά τόπους Περιφέρειες, καθώς οι φαρμακευτικοί σύλλογοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.
Όπως τονίζουν εξάλλου, σε περίπτωση που δεν θεσμοθετηθεί ενιαίο ωράριο λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία και δεν μπουν κανόνες (κάτι που πρακτικά θα καταργήσει την έννοια του ελεύθερου ωραρίου), τότε δεν θα μείνουν διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
Εκτός όμως από το ωράριο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, ξεκινώντας δικαστική μάχη κατά του νόμου που επιτρέπει σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την προσφυγή που έκανε πριν λίγες ημέρες ζητεί να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας με τις οποίες απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού (τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή Ε.Π.Ε. και υποχρεωτικά θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%). Σύμφωνα με την προσφυγή, οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δημιουργούν δύο ταχυτήτων επιχειρηματίες φαρμακείων, "δίνοντας έτσι στους ιδιώτες την ευχέρεια να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών".
Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: