Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Περι ωραρίου και κατάργησης διημερεύσεων


Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο νόμος για το ωράριο φαρμακείων έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του μεγάλου συνόλου των φαρμακείων των μεγάλων πόλεων ενώ σαφέστατα έχει επηρεάσει την ποιότητα ζωής των αδειούχων φαρμακοποιών. Τα εξαντλητικά ωράρια σε συνδυασμό με διανυκτερεύσεις και εφημερίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την δημόσια υγεία καθώς ο φαρμακοποιός ασκεί λειτούργημα που έχει να κάνει με την υγεία ανθρώπων.    

Το άναρχο ωράριο και χωρίς κανόνες όμως δημιουργεί προβλήματα και αθέμιτο ανταγωνισμό. Είναι γεγονός ότι αγορά χωρίς κανόνες δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτι το οποίο πιστεύουν ακόμα και οι πιο ακραίοι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού. Ο νόμος της ζούγκλας ευνοεί φαινομενικά τον ανταγωνισμό αλλά στην ουσία ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό.  
Είναι γεγονός ότι η εφημερία ως θεσμός διασφαλίζει όχι μόνο την εξυπηρέτηση του κοινού αλλά εξασφαλίζει και την βιωσιμότητα φαρμακείων έτσι ώστε να υπάρχει διασπορά τους προς όφελος των πολιτών. 
Η μορφή κινητοποίησης που προτείνεται από τον ΠΦΣ, γιατί περί αυτού πρόκειται αν κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει, αποτελεί την ύστατη μορφή κινητοποίησης και πλέον ανέξοδης για όλους μας. Ούτε ευνοεί τα μεγάλα φαρμακεία, όπως κάποιοι θέλουν να περάσουν, ούτε τα διευρυμένα αλλά γίνεται προς όφελος όλων. Κάθε μορφή κινητοποίησης έχει συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό όριο και αυτό το ξέρουν όλοι, αλλά μάλλον κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και θέλουν να διασπάσουν τον κλάδο για άλλη μια φορά. 
Οι διασπαστικές κινήσεις ενός ανδρός και όχι όλης του της παράταξης καθώς μιλάει εξ ονόματός του και όχι ως εκπρόσωπος των Αδέσμευτων δεν έχουν κανέναν απολύτως σκοπό παρά συνδικαλιστική αντιπαράθεση και μη σύγκρουσης με την κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται και μπορεί να υποκρύπτει.  

Για την ΚΙΝΕΦ

Χρήστος Ξανθόπουλος
Μέλος ΔΣ ΦΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: