Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Πραγματοποιήθηκε στη Βέροια το Παν. Συνέδριο Αντιπροσώπων της Ο.Σ.Φ.Ε.

  Στη Βέροια πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 11 Ιουνίου, το ΚΘ' Πανελλήνιο Συνέδριο Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών

Ελλάδος (Ο.Σ.Φ.Ε.), που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον φαρμακοποιών απ' όλη την Ελλάδα, καταγράφοντας ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Ο.Σ.Φ.Ε., κ. Σταύρος Μπελώνης.
Στο συνέδριο παρέστη ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος, παίρνοντας το λόγο και αναφερόμενος στο ρόλο των Σ.Υ.Φ.Α. στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, υπογράμμισε πως υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των αιτήσεων χρηματοδότησης από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που έχουνε υποβληθεί στις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ, ενώ εντός του 2016 θα ενεργοποιηθούν, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, κονδύλια ύψους 57 εκατ. Ευρώ, για τη σύσταση και λειτουργία σε κάθε Περιφέρεια ενός Κέντρου Στήριξης και Προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας και επιπλέον περίπου 80 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) στη στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων, τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα.
Ο υφ. Οικονομίας υπογράμμισε ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν για πρώτη φορά στα ΕΣΠΑ, αλλά και στον αναπτυξιακό νόμο, όπου εντάσσονται με ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα συστήνεται Ειδικό Ταμείο για την Κοινωνική Οικονομία, με σκοπό τη χρηματοδοτική στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων και πως θα λειτουργήσουν Κέντρα Στήριξης σε κάθε Περιφέρεια, για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις εισηγητών, όσον αφορά στα Δίκτυα Συνεταιρισμένων Φαρμακείων, τη Δημόσια Υγεία σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας και το ρόλο που διαδραματίζει το φαρμακείο, το φάρμακο ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης της κοινωνικής ευημερίας, τα προϊόντα συνεταιριστικής ετικέτας και τα οφέλη για τη βιωσιμότητα του φαρμακείου κ.α.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου με την εισήγηση του Δ.Σ. Ο.Σ.Φ.Ε. για τη Στρατηγική Συνεταιριστικού Κεφαλαίου.
Μ. Δαμιανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: