Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016

Αδικαιόλογητη η διάκριση των ανασφάλιστων ψυχικά πασχόντων

 Από 1/8/16 οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, οι ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της ΚΥΑ 25132/2016 (ΦΕΚ Β 908) και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ, δεν θα καταβάλλουν πλέον το 1 ευρώ/ συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ τα φάρμακά τους θα τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως ισχύει σήμερα. Μια σωστή απόφαση καθώς βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας που προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο θα έπρεπε να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να πάρουν τα φάρμακά τους από κάποιο νοσοκομείο. Μια απόφαση που αποσυμφορίζει το δημόσιο νοσοκομείο από εκατοντάδες καθημερινές επισκέψεις. 
  Εξαίρεση βέβαια αποτελούν όσοι λαμβάνουν ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα που θα συνεχίσουν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα νοσοκομεία. 
Μια εντελώς αδικαιολόγικη εξαίρεση του Υπουργείου Υγείας που απαγορεύει στους ανασφάλιστους ψυχικά πάσχοντες να προμηθεύονται τα φάρμακά τους όπως οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους αλλά αντιθέτως τους επιβάλλει να συνεχίζουν να επισκέπτονται τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων. "Η εξαίρεση αυτή επιβάλλεται για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβαναν από τις εν λόγω δημόσιες δομές υγείας" όπως μας ενημερώνει το υπουργείο Υγείας.  Και το ερώτημα που τίθεται βέβαια γιατί επιβάλλεται για τους ψυχικά πάσχοντες και όχι για τους διαβητικούς !!!

Μια εξαίρεση λοιπόν, που όχι μόνο ταλαιπωρεί του ψυχικά πάσχοντες αλλά δημιουργεί και διάκριση έναντι των υπολοίπων ασθενών. Φυσικά και δεν περιμέναμε ποτέ από μια αριστερή κυβέρνηση που κόπτεται για τα ανθρώπινα διακαιώματα και βρίσκεται απέναντι σε κάθε μορφή διάκρισης και ρατσισμού να πάρει μια τέτοια "αρρωστημένη" απόφαση. 
Ευελπιστούμε άμεσα στην ανάκληση της συγκεκριμένης εξαίρεσης καθώς και οποιασδήποτε διαφοροποίησης απέναντι στην ευαίσθητη κατηγορία των πολιτών μας που απογεφυρώνει το κοινωνικό χάσμα, στιγματίζει και διαιωνίζει τις κοινωνικές ανισότητες. 

Για την Κίνηση Νέων και Ενωμένων Φαρμακοποιών,

Χρήστος Ξανθόπουλος 
Φαρμακοποιός 
Μετ. στο Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΠΑΧΑΛΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΥΡΑΤΣΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ/ΕΣ ΤΙΣ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ?
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο ΚΑΘΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΟΤΙ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΛΛΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΛΠ...
ΟΧΙ ΜΟΝΟ " ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΡΗ " ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΝΟΣΟΚΟΜΑ...
ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ .ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ 1 ΕΥΡΩ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΑΓΗ .ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΜΕ . ΑΚΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ ΤΑ 20 ΜΕ 25 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ? ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ? Η ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ . ΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΣΚΟΠΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΑΣΧΕΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ .ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΟ ΣΤΟΥΣ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ " ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΡΩΤΑΕΙ ! ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ ). ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΠΑΣΕΤΕ ΑΥΓΑ .... ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ .... ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΓΩΝΙΑ ΤΟ ΕΛΑΒΕΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ .