Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Α. Ξανθός: Ανώνυμα οι καταγγελίες για «φακελάκι» μεσώ ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι ασθενείς θα μπορούν ανώνυμα να καταγγέλλουν «φακελάκι», ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  από την 7η ΥΠΕ Κρήτης με θέμα «Δημόσια Νοσοκομεία Χωρίς Φακελάκι».

Στην ομιλία του ο κ. Ξανθός τόνισε ότι « για πρώτη  φορά ένας φορέας της Πολιτείας συζητά ανοικτά ένα θέμα που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν θέλει να θίξει , επειδή ακριβώς είναι μια παθογένεια του Συστήματος Υγείας που απαιτεί  βαθύτερες  αλλαγές στην οργάνωση του , στους μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και στην κουλτούρα της κοινωνίας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι ένα «δομικό και διαχρονικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας του συστήματος  Υγείας της χώρας μας, αλλά και ενδημικό φαινόμενο σε όλα σχεδόν τα συστήματα υγείας .


Κατά τον Υπουργό Υγείας το «φακελάκι»  δεν σχετίζεται με το επίπεδο αμοιβών των γιατρών αν και παραδέχθηκε ότι  οι σημερινές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ είναι όντως πολύ χαμηλές μετά τις περικοπές μισθών της πρώτης μνημονιακής περιόδου, αλλά τόνισε ότι « αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογητική βάση   για το «φακελάκι» . Άλλωστε το φαινόμενο ήταν σε έξαρση ακόμα και όταν  οι μισθοί ήταν αξιοπρεπείς».  

Οι αιτίες που «ανθίζει» στην Ελλάδα αυτή η πρακτική σύμφωνα με τον κ. Ξανθό βρίσκονται στις δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας που αναγκάζουν τους ασθενείς να πληρώνουν ώστε να παρακάμψουν τις  μακροχρόνιες  αναμονές  για προγραμματισμό χειρουργείων ,  εξειδικευμένων διαγνωστικών ή θεραπευτικών παρεμβάσεων κλπ.

Η πιο σημαντική αιτία όμως για τον Υπουργό Υγείας  είναι η ανάγκη των ασθενών να αισθανθούν ασφαλείς και σε προνομιακή σχέση με το γιατρό μπροστά  σε μια σημαντική απειλή για τη υγεία τους ( χειρουργείο , ειδική επέμβαση πχ αγγειοπλαστική κλπ) ή σε μια ιδιαίτερη εμπειρία και ένα σημαντικό γεγονός όπως είναι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός .

«Στην ουσία οι πολίτες καταφεύγουν ή ενδίδουν στο «φακελάκι» επειδή  δεν έχουν πειστεί ότι το Σύστημα Υγείας,  έτσι όπως ειναι οργανωμένο , μπορεί να τους εξασφαλίσει αξιόπιστη φροντίδα χωρίς «μέσον» ή οικονομική συναλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Για την καταστολή του φαινομένου επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί «πολιτικό σήμα ότι δεν υπάρχει ανοχή, συγκάλυψη ή προστασία του φαινομένου εξ’αιτίας πελατειακών σχέσεων   ή  ημετεροκρατίας». Κρίσιμος είναι  για το θέμα είναι και ο ρόλος των Διοικήσεων των νοσοκομείων , των ΥΠΕ και του Υπουργείου.

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί   το θεσμικό πλαίσιο , σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης Αναδιοργάνωση της πειθαρχικής διαδικασίας , προτεραιοποίηση των περιστατικών διαφθοράς και χρηματισμού , νομική θωράκιση των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Ιδιαίτερα για τα  Πειθαρχικά Συμβούλια  που επιβάλουν τις ποινές στους γιατρούς που συλλαμβάνονται να παίρνουν φακελάκι ο κ. Ξανθός θα πρέπει να επιβάλει ριζικές αλλαγές αφού οι επίορκοι γιατροί τιμωρούνται με «ήπιες» ποινές, ενώ πολλοί δεν τιμωρούνται και καθόλου.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, οι γιατροί ακόμα και αν καταδικαστούν από την δικαιοσύνη  παρουσιάζονται  στα νοσοκομεία που υπηρετούσαν και συγκεκριμένα στα πειθαρχικά συμβούλια κάθε μονάδας εφόσον υπάρχουν, για να κριθεί εκ νέου η υπόθεση τους και συνήθως «επιστέφουν» στις θέσεις τους αφού σε πολλές τα πειθαρχικά συμβούλια δεν συγκαλούνται ποτέ και με την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, ο επίορκος επανατοποθετείται αυτοδικαίως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση χειρουργού από την Θεσσαλονίκη ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι 500 ευρώ τον Μάρτιο του 2011. Ο συγκεκριμένος γιατρός καταδικάστηκε από την δικαιοσύνη αλλά τελικά «αθωώθηκε» από το Κεντρικό Πειθαρχικό συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ με απόφαση που λήφθηκε στις 1-7-2014. Το ΚΠΣ του επέβαλε ποινή παύσης ενός έτους και την επόμενη μέρα επέστρεψε στην δουλειά του αφού συμψηφίστηκε η ποινή με την αργία που είχε τεθεί λόγω της σύλληψής του.

Ο Υπουργός μίλησε και  για την δημιουργία μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας  που θα δίνει τη δυνατότητα  σε ασθενή ή συγγενή να κάνει ανώνυμη καταγγελία στο γιατρό που του ζήτησε «φακελάκι». Όπως εξήγησε μετά την ανώνυμη καταγγελία θα ενεργοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΥΥΠ και της ΣΔΟΕ.Αυτό που μένει να δούμε είναι πότε θα δημιουργηθεί αυτή η πλατφόρμα και πως θα λειτουργήσει στην πράξη.

Για να μπορέσει όμως να αντιμετωπιστεί ο χρηματισμός των γιατρών θα πρέπει να όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός να  αντιμετωπιστούν «προληπτικά»   οι δυσλειτουργίες  του ΕΣΥ όπως η μείωση των χρόνων αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις κλπ .

«Αυτό απαιτεί στοχευμένη ενίσχυση ορισμένων κρίσιμων τμημάτων ( αναισθησιολογικά τμήματα, προσωπικό χειρουργείου, αιμοδυναμικά εργαστήρια, ειδικές μονάδες  κλπ  ) αλλά και καλύτερη οργάνωση των νοσοκομείων» επισήμανε ενώ τόνισε ότι χρειάζεται διαφάνεια στη διαχείριση των περιστατικών που είναι σε λίστα αναμονής ( πχ λίστα χειρουργείου, ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία , κλίνες ΜΕΘ κλπ).

Για να καταπολεμηθεί το «φακελάκι» «δημιουργούμε γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων μέσα ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως η λίστα των χειρουργείων και γενικώς δίνουμε το στίγμα ότι δεν υπάρχει ανοχή, ασυλία ή κάλυψη σε τέτοιου είδους πρακτικές» συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ενίσχυση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού και ειδικά των γιατρών , εδραίωση της κουλτούρας της τεκμηριωμένης ιατρικής αλλά και του συστηματικού ελέγχου και  αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών , των κλινικών , των δομών, του ανθρώπινου δυναμικού  και συνολικά του Συστήματος υγείας .

«Έτσι μόνο μπορεί να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Σύστημα Υγείας και τις διαδικασίες του και δεν θα αναζητείται «παράκαμψη» ή «ειδική σχέση»» ανέφερε. 

Τέλος υπογράμμισε ότι  χρειάζονται  , διαδικασίες «αυτοκάθαρσης» με ευθύνη των συλλογικών οργάνων ( επιστημονικών , συνδικαλιστικών  ) των γιατρών , αλλά κυρίως χρειάζεται ένα σταθερό κοινωνικό μέτωπο μεταξύ υγειονομικών , συλλόγων ασθενών και κοινωνικών φορέων , για την υπεράσπιση της Υγείας ως καθολικού κοινωνικού δικαιώματος , χωρίς διακρίσεις και ανισότητες στην πρόσβαση και στην ποιότητα της  φροντίδας.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
http://www.weekihealth.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ( ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤΑ ) ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ .πάροχοι υπηρεσιών Π.Φ.Υ, καθώς και τα συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ φαρμακεία, συνιστούν το Τοπικό Δίκτυο Π.Φ.Υ. Οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ πάροχοι καθώς και τα συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ φαρμακεία, δύνανται να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης, υπό την εποπτεία της οικείας Δ.Υ.Πε.
http://www.opengov.gr/yyka/?p=2045