Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Ο Η. Χαλιγιάννης περί PGEU και ευρωπαϊκού γίγνεσθαι

 Μαζι με το τελος της θητείας του ΔΣ, κλείνει ένας ακόμη κύκλος ενεργειών και δράσεων του ΠΦΣ. Αυτός που δόθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας εκτός των ελληνικών συνόρων από μηδενική μάλιστα βάση. H ελληνική αντιπροσωπεία, με εμπνευστή και οδηγό τον Πρόεδρο του ΠΦΣ, συμμτετείχε ενεργά σε όλες στις αντοίστιχες δράσεις και εργασίες της PGEU, αποκομίζοντας όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που το ευρωπαϊκό φαρμακείο έχει να επιδείξει, ενσωματώνοντάς τα ως συστατικά διαπραγμάτευσης με την ελληνική πολιτική ηγεσία στην προσπάθεια για αλλαγή και μετουσίωση του θεσμικού πλαισίου του ελληνικού φαρμακείου προς ένα πιο ασθενοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας που η Ευρώπη έχει οικοδομήσει ήδη. Επιπλέον όμως, ανατροφοδότησε τη “δυσκίνητη” PGEU με πολύτιμα εφόδια για να ενισχύσει τις αντιστάσεις της απέναντι σε μία γενικότερη αποσταθεροποίηση του επαγγέλματος που λαμβάνει χώρα με διάφορους τρόπους σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό στερέωμα.
Το σίγουρο είναι οτι διανύουμε μία μεταβατική περίοδο σε ένα περιβάλλον που ο τρόπος λειτουργίας του ευρωπαϊκού φαρμακείου αλλάζει και πρέπει να αλλάξει. Το Πανευρωπαϊκό Φαρμακευτικό Συμπόσιο που διεξήχθη μία ημέρα πριν τη Γενική Συνέλευση της PGEU και στο οποίο πήραν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές απο το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, έβγαλε ως συμπέρασμα δια στόματος όλων των συνέδρων οτι ο φαρμακοποιός δεν είναι πλέον μόνο ο ειδικός επιστήμονας-υπεύθυνος για τη ασφάλεια και τη σωστή χρήση των φαρμάκων αλλά ο σκοπός του είναι να μαθαίνει καθημερινά στον ασθενή πώς να συνυπάρχει με την ασθένεια του για να ζήσει ο ίδιος περισσότερο.
Οι στρατηγικές προτεραιότητες της PGEU που εγκρίθηκαν μετά και την πρόσφατη ΓΣ για την τριετία 2017-2020 είναι πλούσιες αλλά και ελπιδοφόρες.
1. Παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και των πολιτικών αποφάσεων με άμεσο αντίκτυπο στα φαρμακεία της κοινότητας.
2. Συμμετοχή στη σύσταση κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση και αξιοποίηση υπηρεσιών κλινικής συνεισφοράς των φαρμακοποιών ως αναπόσπαστο κομμάτι για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα συστήματα υγείας των κρατών μελών.
3. Υποστήριξη και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτικών φαρμακοποιών και άλλων επαγγελματιών του κλάδου της υγείας.
4. Υποστήριξη και προαγωγή της αειφόρου και βιώσιμης αμοιβής των φαρμακείων της κοινότητας.
5. Ανάπτυξη κατάλληλων πλαισίων για την ενίσχυση και υποστήριξη των ικανοτήτων των φαρμακοποιών της επόμενης γενιάς.
Σχέδιο Δράσης 2017-2020
Οι βασικές αλληλένδετες δράσεις για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων είναι
1. Η συλλογή και διάθεση αποδεικτικών στοιχείων, πληροφορίών, και δεδομένων με σκοπό την ορθολογική χρήση των φαρμάκων
2. Η παρακολούθηση καθώς και ενεργή επιρροή στη νομοθεσία της ΕΕ, τις νομικές διαδικασίες και τις εμπορικές συμφωνίες.
3. Η σύσταση προς τα μέλη της PGEU να προωθούν και να αναπτύσσουν δράσεις που αντιστέκονται και συμβάλλουν σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις που επηρρεάζουν το επάγγελμα
a. Περιορισμοί λιανικής πώλησεις φαρμάκων σε άλλα κανάλια διανομής των OTCs
b. Αντιμικροβιακή αντοχή (AMR)
γ. EHealth
d. Δράσεις για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τα φάρμακα. Αδυναμίες των συστημάτων υγείας.
e.Εμβολιασμός
4. Υποστήριξη και προαγωγή βιώσιμης αμοιβής της κοινότητας των φαρμακοποιών:
α. Αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με το ΦΠΑ: παρέκκλιση ή / και απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για τα φάρμακα και δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φαρμακείου.
β. Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA): υποστήριξη του ρόλου του κοινοτικού φαρμακείου στην έρευνα και ανάπτυξη.
γ. Οικονομικές πρωτοβουλίες και μελέτες που στοχεύουν στη βιωσιμότητα - βελτίωση και ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας μέσα από τη συμβολή και υποστήριξη των κοινοτικών φαρμακοποιών και φαρμακείων της κοινότητας.
- Πρωτοβουλίες προς την ΕΕ και των κρατών μελών σχετικά με την τιμολόγηση των δαπανών για την υγεία.
- Ενίσχυση των σχέσεων της PGEU με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και με σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς όπως:
CPME, UEMO, CED, EFN κ.λπ. Ανάπτυξη κοινών θέσεων, εγγράφων πολιτικής κλπ., με στόχο την προώθηση των συλλογικών συνεργασίων μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. β. Με τους εταίρους της αλυσίδας εφοδιασμού (EFPIA, MfE, Europa Bio, Vaccines Europe, GIRP κ.λπ.): διατήρηση της επιρροής και της σημασίας του ΕΜVΟ.
Ανάπτυξη κοινών θέσεων, εγγράφων κ.λπ. με στόχο την ενίσχυση και την αύξηση της αναγνώρισης επιπλέον υπηρεσιών κλινικής σημασίας με άλλες επαγγελματικές φαρμακευτικές ενώσεις (FIP, EAHP, EAFP, EIPG κλπ.): Ανάπτυξη κοινών θέσεων για τη διαμόρφωση κατάλληλων πλαισίων ικανότητας για την υποστήριξη και τη διασύνδεση της φαρμακευτικής πρακτικής με άλλες υπηρεσίες υγείας που μπορεί να παράσχει ο φαρμακοποιός.
Δημιουργία εργατικού δυναμικού του μελλοντικού φαρμακείου και στήριξη της Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Φαρμακευτικής (EPSA).
Υποστήριξη των μελών της PGEU στην ενίσχυση και προώθηση της συμβολής της κοινότητας φαρμακείου στην κοινωνία, στη δημόσια υγεία και στα εθνικά συστήματα υγείας...
Το σίγουρο είναι οτι υπάρχει δυσπιστία από πλευράς μας. Δε θα περιμενε κανεις οτι η PGEU μπορεί να παρεμβει δυναμικά και αποτελεσματικά, ανατρεποντας την πολιτικη υγειας που εφαρμοζει η καθε χωρα πόσο μάλλον μίας χώρας η οποία καταδυναστεύεται από τις δεσμευτικές πολιτικές μνημονίων. Τόσο ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας της όσο και η ποικιλομορφια της δεν της το επιτρεπει καθώς η ίδια εκπροσωπεί 400.000 περίπου φαρμακεία σε 26 διαφορετικές χώρες. Αυτή όμως είναι και η μεγάλη δύναμή της σε επίπεδο δυναμικής. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δε σημαίνει οτι ο ΠΦΣ θα έπρεπε να συνεχίζει να επιλέγει το δρόμο της αφάνειας και της απομόνωσης από αυτόν της ενσωμάτωσης στο επίσημο – όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις - όργανο των φαρμακοποιών της Ευρώπης καθώς οι δράσεις της, που παλαιότερα δε γνωρίζαμε και πλεόν συνθέτουμε μαζί της, επεκτείνονται τόσο σε επιστημονικό , νομοθετικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, στην προσπάθεια της να ενισχύσει και να εξελίξει το ρόλο του φαρμακοποιού στον ευρωπαϊκό ιστό. Και σε αυτή την πρσπάθεια θα πρέπει να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε.
Επ’ ευκαιρία, διαπίστωσα οτι η εκλογή του νέου Προέδρου της PGEU, έδωσε τη μέθεξη σε πρόσωπα από το προβληματικό συνδικαλιστικό παρελθόν του κλάδου όχι μόνο να ξεδιπλώσουν τις αρετές μίας παροχυμένης ενημέρωσης απο «τας Ευρώπας» (το proportionality test είναι το φλέγον θεμα) αλλά κυρίως να αμφισβητήσουν τη σημερινή προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρώπη. Αν επιχαίρουν, νομίζοντας οτι προτιμήθηκε η Ισπανία αντί της Ελλάδας, οφείλω να τους ενημερώσω οτι η Ελλάδα στήριξε την υποψηφιότητα της Ισπανίας με σθένος, αφου προηγουμένως έγιναν οι απαραίτητες ζυμωσεις στην EXCO (εκτελεστική επιτροπή). Το γιατί, θα το μάθουν με την ανακοίνωση της επόμενης χώρας για την Προεδρία της PGEU, η οποία θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτο το οποίο πετυχαίνουν κάθε φορά που εμφανίζονται, είναι να μας υπενθυμίζουν τα λάθη και τις αστοχίες τους που δεν πρέπει να επαναλάβουμε ποτέ ξανα.
Ως ελληνική αντιπροσωπεία, συγχαίρουμε τον Ισπανό συνάδελφο κο Jesus Aguilar Santamaria για την εκλογή του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Η σχέση εμπιστοσύνης με την ισπανική αντιπροσωπεία χαρακτηρίζεται από σύμπνοια και αλληλεγγύη καθώς οι θέσεις μας για τη δράση, τις διεκδικήσεις και το όραμα της PGEU, είναι απόλυτα ταυτόσημες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: