Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017

Τελευταία ενημέρωση για πληρωμή, εκκαθάριση και περικοπές αναλωσίμων

Ο ΕΟΠΥΥ έστειλε διευκρινιστική ενημέρωση μέσω του Π.Φ.Σ., αναφορικά με την διαδικασία ενημέρωσης εκκαθάρισης και περικοπών στις υποβολές αναλωσίμων (ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα), η οποία αναφέρει τα εξής :
Η ενημέρωση για κάθε υποβολή, θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email) που έχει δηλώσει το κάθε φαρμακείο και είναι καταχωρημένο στα “στοιχεία επικοινωνίας» μέσα στο eΔΑΠΥ.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει καθημερινά να ελέγχετε το email σας.
Η ενημέρωση που θα λαμβάνει το κάθε φαρμακείο θα αφορά την εκκαθάριση κάθε υποβολής, και θα υπάρχουν τρείς περιπτώσεις :
1.- Η περίπτωση που δεν υπάρχει περικοπή, και θα περιλαμβάνει τα εξής:
- τα στοιχεία της υποβολής (αριθμός, μήνας/έτος) και μία επισήμανση ότι θα πρέπει να προσκομίσει το φαρμακείο άμεσα φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα (φορολογική όταν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, και ασφαλιστική όταν το ποσό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ).
2.- Η περίπτωση που υπάρχει περικοπή, και θα περιλαμβάνει τα εξής:
- τα στοιχεία της υποβολής (αριθμός, μήνας/έτος), το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης (δηλαδή την περικοπή) και ότι μπορεί να προσκομίσει πιστωτικό τιμολόγιο για να προχωρήσει η εκκαθάριση (η κατάθεση πιστωτικού επιβεβαιώνει την αποδοχή της περικοπής), και ότι σε περίπτωση που ξεπερνάει το τελικό ποσό της υποβολής ξεπερνάει τα 1500 ή 3000 ευρώ την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας αντίστοιχα. Επίσης θα ενημερώνει ότι υπάρχει η επιλογή ένστασης (εάν το φαρμακείο δεν αποδέχεται την περικοπή / αποτέλεσμα εκκαθάρισης και δεν θέλει να προσκομίσει πιστωτικό), η οποία έχει προθεσμία κατάθεση τρείς εργάσιμες ημέρες. Εάν το φαρμακείο χρειάζεται περεταίρω ενημέρωση, θα πρέπει να συνδεθεί στο eΔΑΠΥ να πατήσει πάνω στο αριθμό υποβολής (Δ) και μετά στην «πορεία εκκαθάρισης», ώστε να δεί ανάλυση των περικοπών. (σημείωση : το πιστωτικό το προσκομίζει το φαρμακείο στην ΠΕΔΙ που ανήκει)
3.- Η περίπτωση εκτός των δύο παραπάνω, που είναι απαραίτητο ο φαρμακοποιός να προσέλθει στην αρμόδια ΠΕΔΙ, ώστε να προσκομίσει απαραίτητα στοιχεία μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία που θα αναφέρεται στην ενημέρωση.
Προσοχή : Η περίπτωση (1) και (2) θα αποστέλλονται με ενημέρωση στο email του κάθε φαρμακείου, ενώ η περίπτωση (3) θα αποστέλλεται μέσω της εφαρμογής εΔΑΠΥ (δηλαδή μέσα στη σελίδα που κάνετε την καταχώρηση των αναλωσίμων)
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την ανακοίνωση αυτή, ουσιαστικά παύει η συλλογική έννοια της σύμβασης, και αυτομάτως οι 10.000 φαρμακοποιοί γίνονται 10.000 ατομικοί πάροχοι. Οφείλουν δε να ενημερώνονται μέσω των e-mail τους (και όχι μέσω των συλλόγων τους όπως ισχύει για τα φάρμακα) και να … αντιδρούν «ακαριαία», ώστε εντός τριών ημερών να προσκομίζουν τα όποια απαραίτητα έγγραφα ζητηθούν για την προώθηση των πληρωμών τους.
Επίσης δεν ισχύει για τα αναλώσιμα η τελευταία φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που υποβάλουμε για τα φάρμακα, όπως είχε συμφωνηθεί. Απαιτούνται νέες ενημερότητες για τις νέες συμβάσεις που να ισχύουν την στιγμή της πληρωμής μας, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων αλλά και των νόμων που ορίζουν ότι αν μη τι άλλο, την ασφαλιστική ενημερότητα του ΕΟΠΥΥ πρέπει να την κατεβάζει ο ίδιος ο οργανισμός από το αρχείο του.
Εδραιώνεται η κατ’ επιλογή πληρωμή μας και εξαρτάται πλέον από την πορεία του ελέγχου κάθε ενός παρόχου ξεχωριστά (βλ. φαρμακοποιού), πράγμα που οδηγεί σε αθέμητο ανταγωνισμό και σε υποψίες για πληρωμές αλλά καρτ, πράγμα επίσης παράνομο και αντισυμβατικό. Η δικαιολογία του ότι εδώ η πληρωμή γίνεται μετά τον έλεγχο και «όποιος ελέγχεται πληρώνεται», ενώ στα φάρμακα δεν υφίσταται έλεγχος πριν την πληρωμή, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά είναι πολύ κακός οιωνός για το άμεσο μέλλον.
Τέλος οι μονομερείς και εκτός συμφωνιών ενέργειες του ΕΟΠΥΥ, που δημιουργούν συνεχώς νέες απαιτήσεις από τους φαρμακοποιούς, επιρρίπτοντας ουσιαστικά τα βάρη των καθυστερήσεων των πληρωμών του … σε αυτούς, επειδή δήθεν δεν προσκομίζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία έχουν ζητηθεί από τον καθένα χωριστά μέσω … e-mail, είναι ο ορισμός της αλαζωνίας, της ψευτιάς και την υποκριτικότητας.
Η αποδοχή αυτού του συγγράμματος των οδηγιών, προκαλεί την νοημοσύνη μας, δημιουργεί δεδικασμένα, καταργεί ουσιαστικά την έννοια της συλλογικής σύμβασης και οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια που σύντομα θα οδηγήσουν τον κλάδο στην διάλυση.
Κωνσταντίνος Λουράντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: