Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Ιστορική στιγμή για το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας

Το ιστορικό κτίριο στο Ναύπλιο του πρώτου φαρμακείου που λειτούργησε στην Ελλάδα πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων, καθώς υπεγράφησαν τα συμβόλαια μεταβίβασης από τις τρεις εκκλησίες που το είχαν στην ιδιοκτησία τους.

Τα συμβόλαια, παρουσία συμβολαιογράφου, υπέγραψαν εκ μέρους των εκκλησιών οι πρόεδροι των εκκλησιαστικών συμβουλίων, Αγίου Γεωργίου π. Ελευθέριος Μίχος, Αγίου Νικολάου π. Κυριακός Αγγελόπουλος και Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας) π. Διονύσιος Ταμπάκης, και εκ μέρους του Δήμου Ναυπλιέων ο δήμαρχος Δημήτριος Κωστούρος, ενώ η τιμή της αγοραπωλησίας ανέρχεται στο ποσό των 585.000 ευρώ.

Μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ο δήμαρχος δήλωσε πως πρόκειται για ιστορική στιγμή, καθώς ένα ιστορικής σημασίας κτίριο, στο οποίο ταριχεύθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας και λειτούργησε ως το πρώτο φαρμακείο στη νεότερη ιστορία της χώρας, περνάει πλέον στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων. Το επόμενο στάδιο είναι να αποφασιστεί η περαιτέρω αξιοποίησή του.

Το πρώτο φαρμακείο


Το πρώτο επίσημο φαρμακείο του σύγχρονου ελληνικού κράτους ιδρύθηκε το 1828 στο Ναύπλιο από τον Βονιφάτιο Βοναφίν. Ο Βονιφάτιος Βοναφίν ήταν φαρμακοποιός και καταγόταν από την Τεργέστη. Ήταν φίλος του Ιωάννη Καποδίστρια και ήταν αυτός που ανέλαβε το θλιβερό καθήκον της ταρίχευσης της σωρού του μετά τη δολοφονία του.

Το φαρμακείο βρισκόταν στην Πλατεία Ναυάρχων και λειτούργησε μέχρι το 1972.

Πριν από το φαρμακείο του Βονιφάτιου Βονιφατίν, είχε λειτουργήσει ατύπως ένα φαρμακείο που στην πραγματικότητα ήταν υποστηρικτικό των δραστηριοτήτων του γιατρού Θεόδωρου Πασχάλη. Ο Θεόδωρος Πασχάλης είχε σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πάδοβας της Ιταλίας και ασκούσε την Ιατρική στο Ναύπλιο. Παράλληλα διηύθυνε και το φαρμακείο όπου παρασκεύαζε τα απαραίτητα για τους ασθενείς του φάρμακα.
http://www.argolikeseidhseis.gr/2017/11/blog-post_993.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: