Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

Υπό έλεγχο η συνταγογράφηση υπέρτασης και διαβήτη

Η ΗΔΙΚΑ ανακοινώνει ότι από σήμερα Τρίτη 21/11/2017 ξεκινά η συνταγογράφηση φαρμάκων για την αρτηριακή υπέρταση, αποκλειστικά βάσει του αντίστοιχου θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο έχει συνταχθεί με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του 2013 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Σύμφωνα με αυτό, οι θεραπείες πρώτης γραμμής, οι οποίες θεωρούνται εξίσου αποτελεσματικές είναι:
  1. αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτασίνης (Α-ΜΕΑ)
  2. αποκλειστές υποδοχέων αγγειοτασίνης
  3. αποκλειστές διαύλων ασβεστίου
  4. θειαζιδικά διουρητικά
  5. β-αποκλειστές.
Οι κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται όταν τα φάρμακα πρώτης γραμμής δεν επαρκούν ή δεν είναι ανεκτά είναι:
  1. ανταγωνιστές αλδοστερόνης
  2. α1-αποκλειστές, αναστολείς ρενίνης
  3. αντιαδρενεργικά κεντρικής δράσης
  4. διουρητικά αγκύλης
  5. αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά.

Θεραπευτικό πρωτόκολλο σακχαρώδη διαβήτη

Επίσης, από την Πέμπτη 23/11/2017, τα φάρμακα του σακχαρώδους διαβήτη θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω των αντίστοιχων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Σύμφωνα με αυτό, η αρχική μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας στο διαβήτη τύπου 2 είναι η μετφορμίνη (διγουανίδια), η οποία μπορεί να συνδυαστεί στην πορεία της νόσου είτε με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα [σουλφονυλουρίες, μεγλιτινίδες, γλιταζόνες (πιογλιταζόνη), αναστολείς α-γλυκοσιδάσης (ακαρβόζη), αναστολείς DPP-4, μιμητικά GLP-1] ή/και με ινσουλίνη.

Η έναρξη ισχύος των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την υπέρταση και το διαβήτη είναι απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης του υπουργείου Υγείας, έργο της οποίας -μεταξύ άλλων- είναι η σύνταξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η δημιουργία μητρώων ασθενών.
http://www.farmakeutikoskosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: