Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017

Περί δραστικής

Αν και από τη θέση της αντιπολίτευσης στον ΠΦΣ για την παράταξή μας μπορεί να μην εκφράζουμε την επίσημη άποψη του δευτεροβάθμιου οργάνου, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μας εμποδίζει να αντικρούσουμε απαιτητές διεκδικήσεις που επανεμφανίζονται στο προσκήνιο, οι οποίες αποσκοπούν στο να υποβαθμίσουν την επιστημονική υπόληψη, το θεσμικό ρόλο και εν τέλει την κοινωνική αποστολή του φαρμακοποιού. Οφείλουμε λοιπόν να επανέλθουμε για πολλοστή φορά, απευθυνόμενοι σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί, εξηγώντας με όσο το δυνατόν απλά και κατανοητά λόγια ό,τι:

  1. Η δραστική ουσία είναι το επίσημο επιστημονικό προϊόν της φαρμακευτικής επιστήμης. Το εμπορικό σκεύασμα που την περιέχει, είναι το προϊόν της φαρμακευτικής βιομηχανίας που την εμπορεύεται.
  2. Η δραστική ουσία διδάσκεται στις πανεπιστημιακές σχολές υγείας. Η εμπορική ονομασία δε διδάσκεται.
  3. Η δραστική ουσία χορηγείται σύμφωνα με τις θεραπευτικές της ενδείξεις. Το εμπορικό σκεύασμα επιλέγεται σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει ο ανταγωνισμός της φαρμακευτικής αγοράς,
  4. γι αυτό και η χορήγηση της δραστικής ουσίας καθορίζεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια ενώ η επιλογή του εμπορικού σκευάσματος σε αρκετές περιπτώσεις τα παρακάμπτει εξηπηρετώντας ιδιοτελείς σκοπούς.
  5. Η δραστική ουσία είναι το κατεξοχήν φάρμακο που θεραπεύει ενώ το εμπορικό σκεύασμα είναι απλά η συσκευασία που την περιέχει, όπως και αν αυτή «βαφτίζεται» από τη φαρμακοβιομηχανία.
  6. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλά εμπορικά σκευάσματα με διαφορετικά ονόματα που περιέχουν την ίδια ακριβώς δραστική ουσία και είναι όλα εγκεκριμμένα από τον ΕΟΦ.
  7. Η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία παρέχει αξιοπιστία, ευελιξία, αμεσότητα στη λήψη της θεραπείας για τον ασθενή και διαφάνεια. Το εμπορικό σκεύασμα σε αρκετές περιπτώσεις στερείται των παραπάνω πλεονεκτημάτων.
  8. Η δραστική ουσία αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο φαρμακολογικό κώδικα επικοινωνίας, η εμπορική ονομασία όχι.
  9. Η δραστική ουσία επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης συναρτήσει των δεικτών νοσηρότητας του πληθυσμού. Το εμπορικό σκεύασμα δημιούργησε στο παρελθόν κύματα προκλητής ζήτησης επιβαρύνοντας εξαντλητικά τα οικονομικά του φαρμάκου ανεξάρτητα από τους επιδημιολογικούς δείκτες, όταν αυτό συνταγογραφούταν με την εμπορική του ονομασία. Κάτι το οποίο η πολιτική ηγεσία και οι οικονομολόγοι υγείας το γνωρίζουν καλά.
  10. Η δραστική ουσία δε δημιούργησε ομάδες συμφερόντων. Το εμπορικό σκεύασμα τις εξέθρεψε και τις κάνει να επιμένουν μέχρι σήμερα σε αυτό.

Τόσο το Υπουργείο όσο και ο ΕΟΠΥΥ, οφείλουν να λειτουργήσουν ως οριστικός φραγμός απέναντι στη θεσμική αυθαιρεσία του παρελθόντος παρά ως σημερινά όργανα διάτρησης αδιαφάνειας, εκτελώντας συνταγές διευθετήσεων πίσω από κλειστές πόρτες.

Για την Ανεξάρτητη Φαρμακετική Συμμαχία

Ηλίας Χαλιγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: