Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017

Μόνο τέσσερα φαρμακεία λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς

«Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειαςφαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης», είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, θέλοντας να υπερασπιστεί την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και να καθησυχάσει τους φαρμακοποιούς.

Τόνισε με νόημα ότι στην ουσία «έχει παγώσει η διαδικασία της υποτιθέμενης απελευθέρωσης» και ότι «μέχρι την έκδοση διατάγματος άδειες θα χορηγούνται μόνο σε φαρμακοποιούς».

Πρόσθεσε μάλιστα το εξής: «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φαρμακοποιών και τις επιφυλάξεις τους, μήπως με την απελευθέρωση δημιουργηθούν ολιγοπώλια, όμως με τις ρήτρες που βάλαμε ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει». Εξάλλου κατά τον ίδιο, και η σχετική ΚΥΑ που ακυρώθηκε από το ΣτΕ ήταν «μια σοβαρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση που δεν επέτρεψε να υπάρξει ένα κλίμα ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης».

Αποκάλυψε στη συνέχεια ότι στα δύο χρόνια που επιτράπηκε η λειτουργία φαρμακείων από ιδιώτες, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν 6, 2 ανακλήθηκαν και μόνο 4 φαρμακεία σε όλη τη χώρα λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς, σε σύνολο 11.000 φαρμακείων!

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά προέκυψε ως υποχρέωση του μνημονιακού νόμου 2011 που ξεκίνησε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και ότι οι φαρμακοποιοί δεν αιφνιδιάζονται, καθώς η εν λόγω ρύθμιση είναι σε γνώση των συνδικαλιστών»!

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο εντάχθηκε και η εν λόγω τροπολογία για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και φέρει τον τίτλο: «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις», ψηφίστηκε χθες Πέμπτη, 21/12/2017, από την Ολομέλεια της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: