Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

Μεγάλες προσωπικότητες που υπήρξαν φαρμακοποιοί (και δεν το ξέραμε...)

Έγιναν γνωστοί διεθνώς και ξεχώρισαν έχοντας άλλες ειδικότητες και ιδιότητες. Κι όμως, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, οι συγκεκριμένες προσωπικότητες έχουν προϋπηρεσία πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου!
Βενιαμίν Φραγκλίνος
Κι όμως, o συγκεκριμένος εθνοπατέρας των Ηνωμένων Πολιτειών, διακεκριμένος συγγραφέας και τυπογράφος, θεωρητικός της πολιτικής, πολιτικός και εφευρέτης, υπήρξε πρώτα φαρμακοποιός! Δουλεύοντας ως υπάλληλος σε ένα συνοικιακό φαρμακείο, πουλούσε φάρμακα, βότανα και διαφόρων ειδών θεραπευτικά ιάματα. 
Σερ Ισαάκ Νεύτων
Ο άνδρας που άλλαξε τον κόσμο με τη θεωρία του περί βαρύτητας, υπηρέτησε ως μαθητευόμενος φαρμακοποιός στο Γκράνθαμ της Αγγλίας, ζώντας με τον φαρμακοποιό της πόλης στο Κέιμπριτζ, όπου και τελικά ξεκίνησε τη λαμπερή καριέρα του στη Φυσική και τα Μαθηματικά.
Χιούμπερτ Χάμφρεϊ
Ο Δημοκρατικός Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον Πρόεδρο Λύντον Τζόνσον, εργάστηκε ως φαρμακοποιός στο φαρμακείο του πατέρα του στη Μινεσότα, προτού εκλεγεί Δήμαρχος της Μινεάπολης, γερουσιαστής και, τελικά, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Η σύντομη θητεία του ως φαρμακοποιός τιμήθηκε το 1966, όταν ονομάστηκε «Φαρμακοποιός της Χρονιάς» από το Φαρμακευτικό Κολλέγιο του Σαιντ Λούις. Επιπλέον, η Φαρμακευτική Ένωση των ΗΠΑ απονέμει κάθε χρόνο το «Βραβείο Χιούμπερτ Χάμφρεϊ» σε φαρμακοποιούς που, όπως και ο ίδιος ο Χάμφρεϊ, διακρίνονται για τη δέσμευσή τους στα δικαιώματα και στην υπηρεσία των πολιτών.
Αγκάθα Κρίστι
Ακόμα και η διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας μυστηρίου είχε υπηρετήσει ως τεχνικός φαρμακείου. Θεωρείται, μάλιστα, ότι εξαιτίας αυτών των εξειδικευμένων γνώσεών της, χρησιμοποιούσε σε πολλές ιστορίες της τα δηλητήρια και τα φάρμακα ως μέσα των δολοφονιών των λογοτεχνικών θυμάτων της!
Δάντης Αλιγκιέρι
Ο μεγάλος Ιταλός ποιητής και συγγραφέας της «Θείας Κωμωδίας» είχε υπάρξει μέλος μιας συντεχνίας φαρμακοποιών στα τέλη της δεκαετίας του 1200 μ.Χ.
Τζων Πέμπερτον
Ο εφευρέτης της Coca Cola ήταν βετεράνος πολέμου, ο οποίος είχε τραυματιστεί στη Μάχη του Κολόμπους, στην Τζόρτζια. Όπως πολλοί άλλοι τραυματισμένοι βετεράνοι, έτσι κι αυτός εξαρτήθηκε από τη μορφίνη. Μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου, ο Πέμπερτον ανέπτυξε έναν πρόδρομο του διάσημου αναψυκτικού του, κάνοντας πειραματισμούς με τη μείξη coke και κρασιού, ως πιθανή θεραπεία γι’ αυτού του είδους την εξάρτηση. Τελικά, όταν το επέτρεψε ο νόμος, ο Πέμπερτον εφηύρε το διάσημο αναψυκτικό του αρχικά ως θεραπεία για τους πονοκεφάλους και τη νευρικότητα.
Ερρίκος Ίψεν
Ο διάσημος Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας ξόδεψε την εφηβεία του δουλεύοντας σε φαρμακείο. Ο ίδιος το είχε σκάσει από το σπίτι του στα 15 του, πηγαίνοντας στην παραλιακή πόλη Grimstad όπου έζησε έξι χρόνια, εξελισσόμενος τελικά σε βοηθό φαρμακοποιού!

ΠΗΓΗ: http://www.davidperrybooks.com/phamous-pharmacists/
Τελευταία πρόσβαση:28/11/17
Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας
PP-PFE-GRC-0239-DEC17

Δεν υπάρχουν σχόλια: