Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

Τα όσα συμβαίνουν στον ΠΦΣ πλήττουν το κύρος και την ιστορία του.

Δε χρειάζεται να προσπαθήσει κανείς για να αντιληφθεί οτι τα τελευταία γεγονότα στο δευτεροβάθμιο όργανο καθώς και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί στο στενό συνδικαλιστικό και ευρύτερο κλαδικά περιβάλλον, πλήττουν το κύρος, την εμβέλεια, την αξιοπιστία και την ιστορία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Σε όλα αυτά, δυστυχώς, προστέθηκαν εσωτερικά προβλήματα τα οποία δημιουργούν εμπόδια στην ίδια τη λειτουργία της διοίκησης του θεσμικού φορέα των φαρμακοποιών. Προβλήματα που στη βάση τους ξεκινούν από τον κατακερματισμό του εκλεκτορικού σώματος, μετουσιώνονται σε ιδεοληψίες και αυταπάτες απόλυτου ελέγχου σε επίπεδο εκλεγμένων εκπροσώπων και καταλήγουν εν τέλει σε σιωπηρή ανοχή που όταν η ίδια επαναστατήσει, είναι φυσικό να οδηγήσει στη θεσμική απαξίωση. Επιφυλάσσομαι να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, καθώς οι ίδιες θα μπορούσαν πολύ εύκολα να παρακάμψουν τη σοβαρότητα του θέματος και είτε να εξοργίσουν, είτε να διασκεδάσουν τους αναγνώστες ποικιλοτρόπως.
Δεν επιθυμώ να σχολιάσω παρασκηνιακές συναλλαγές και παραταξιακές συμφωνίες για τη συγκατοίκηση στη διοίκηση, καθώς θα κινδύνευα να μεροληπτήσω. Μπορώ όμως να δικαιώσω απόλυτα την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης και των προσώπων της, οι οποίοι προφήτευσαν στο παρελθόν τη σημερινή κατάσταση και τόλμησαν σε αντίστοιχη περίσταση να εμπιστευτούν την κρίση του Σώματος το οποίο αποφάσισε σε δεύτερο χρόνο μέσα απο δημοκρατικές διαδικασίες, τα πρόσωπα που επιθυμούσε να την εκπροσωπήσουν στο Προεδρείο του Συλλόγου, καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή.
Συνεχίζω μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζω τη συμμετοχή μου στο ΔΣ του ΠΦΣ ως θέση θεσμικής ευθύνης και σε καμία περίπτωση ως εργαλείο εξουσίας και ευκαιρία κατοχύρωσης προνομίων. Άλλοτε υπηρετώντας την από την πλευρά της συμπολίτευσης και άλλωτε απο την πλευρα της αντιπολίτευσης. Γι αυτό και συνεχίζω να παρίσταμαι στη συντριπτική πλειοψηφία των συνεδριάσεων του ΔΣ του ΠΦΣ καταθέτοντας τις απόψεις και θέσεις της παράταξης που εκπροσωπώ μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας στη λήψη των αποφάσεων του.
Αποφεύγοντας να καταθέσω την προσωπική μου άποψη για τα πρωτοφανή περιστατικά τα οποία λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της διοίκησης του ΠΦΣ και τα οποία υποβαθμίζουν το κύρος και την εικόνα του θεσμικού οργάνου, προσβάλουν τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης που προσέρχονται για να συνεδριάσουν, καλώ τα μέλη της παράταξης “Προοπτική για το φαρμακείο του αύριο” να εξηγήσουν τόσο στα μέλη του ΔΣ όσο και στη Γενική Συνέλευση τους λόγους για τους οποίους στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του ΔΣ, προτίμησαν να επιδείξουν αδιαφορία για τα θέματα ημερησίας διάταξης και αποχώρησαν μαζικά από το χώρο των συνεδριάσεων λίγο πριν αυτό ξεκινήσει, με κίνδυνο να μη συγκεντρωθει η κατά το νόμο απαρτία του ΔΣ.
Είναι προφανές οτι τα διαρκώς συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου, θυσιάζονται στο βωμό παραταξιακών και προσωπικών επιδιώξεων. Κατι το οποίο κάθε άλλο παρά τιμά το θεσμό του ΠΦΣ τον οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε με σοβαρότητα, ταπεινοφροσύνη και θεσμική υπευθυνότητα, στον αγώνα για τη βιωσιμότητα του δοκιμαζόμενου ελληνικού φαρμακείου.
Ηλίας Χαλιγιάννης
Μέλος ΔΣ ΠΦΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: